Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 6, 5-17, Mk 10, 1-12

V utorok som sa tu nadchýnal nad tým, aké sú niektoré pasáže Starého zákona múdre a obohacujúce.

Však vás oslovila hlboká psychologická sonda do medziľudských vzťahov a zvlášť pohľad na priateľstvo z knihy Sirachovca. Počuli sme? Ak hľadáš priateľa, hľadaj ho pri skúške a neobdar ho prenáhlene svojou dôverou. Lebo niekto je priateľom, len keď to jemu vyhovuje, ale neostane ním, keď príde súženie... Je aj taký priateľ, čo s tebou sedáva pri stole, no keď príde núdza, nevytrvá. Poviete, to je normálne, tak to v živote chodí. Ale sklamali ste sa už.

Ale čo poviete na toto: Kto sa bojí Boha, bude mať aj jeho priateľstvo, lebo kto aký je, takého bude mať priateľa. Ten „tvrdý“ Starý zákon, ako si často myslíme, hovorí o priateľstve s Bohom. A toto je viac ako aktuálne pre nás. Zišli sme sa na prvý piatok, keď si uvedomujeme priateľstvo s Ježišom a snažíme sa ho prehlbovať. Ozaj, aké je naše priateľstvo k nemu? Na Pána Ježiša sa môžeme spoľahnúť, ale či on na nás?! Dajme si úž citovanú myšlienku do vzťahu k Ježišovi: Lebo niekto je priateľom, len keď to jemu vyhovuje, ale neostane ním, keď príde súženie.

Vieme aj to, že priateľstvo k Ježišovi prejavujeme láskou k ľuďom. Neberieme vzťah k Ježišovi, len keď nám vyhovuje? A vieme, že je to náročné ak žiada od nás vernosť našim medziľudským vzťahom a čo ste v manželstve i k svojmu partnerovi. O tom sa vyjadril Ježiš aj v dnešnom úryvku: A tak už nie sú dvaja, ale jedno telo. Čo teda Boh spojil, nech človek nerozlučuje!“ A v dnešnej dobe snáď každé manželstvo vzniklo dobrovoľne (nie ako v minulosti – tak sa aspoň hovorí). Boli si viac ako priatelia. Pravdu má Sirachovec: Priateľ sa niekedy zmení na nepriateľa a vykričí svoje spory s tebou...Tu platí jeho napomenutie: je priateľom, len keď to jemu vyhovuje. Je smutné, že sa rozvádzajú manželia (ktorí mali mať hlboké priateľstvo) pretože si nevšimne jej nový účes, že ju nepochváli, že nemá zmysle pre jej rozmary... z pohľadu manžela, že už nemá takú líniu, že si začne všímať iné, ktoré ho uznávajú a pochvália... Veľká láska (priateľstvo) sa rozpadne a on si nájde inú, oná sa si dá gélové nechty, nový účes, začne o seba dbať, aby rozbila ďalšie manželstvo.

Počuli sme: Vernému priateľovi sa nič nevyrovná a jeho dobrotu nemožno ničím vyvážiť. Takého už manželia majú, ale.. stali sa nevernými a už nenájdu verného priateľa, lebo nemajú priateľstvo s Bohom a preto stále hľadajú a nenachádzajú, sýtia sa a sú nenasýtení.

Turzovka, 24.2.2017