Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sir 2, 1-13, Mk 9, 30-37 

Texty starého zákona sme náchylní podceňovať.

Domnievam sa, že z dvoch dôvodov (tie mi napadajú). Staré sa nám jednoducho zdá staré (nevhodné, nevyhovujúce). To je dnešná doba. Mobil napríklad spred dvoch rokov je už zastaraný. A čo taký text spred 2000 rokov!

Po druhé: My veriaci podceňujeme Starý zákon. Berieme ho ako prípravu na Nový. A zdá sa, že objektívne je Nový zákon na vyššej duchovnej a morálnej výške. Sám Pán Ježiš často opakoval: Počuli ste, že bolo povedané, no ja vám hovorím... V piatej kapitole u Matúša 6 x. Alebo počujeme: pre tvrdosť vášho srdca... (Mt 19:8, Mk 10:5).

Neznamená to, žeby sme mali texty Starého zákona prehliadať, čítať povrchne. Ak sa nad nimi zamyslíme, žasneme, ako psychologicky hlboko a presne mapujú dušu človeka. Čo poviete na prvú vetu dnešného prvého čítania z knihy Sirachovcovej? Syn môj, keď sa chystáš slúžiť Bohu, upevni sa v spravodlivosti a bázni a priprav sa na skúšku.

Aj keď niektoré slová sú archaické, presne vyjadrujú základ života s Bohom (- slúžiť Bohu). Nedá sa to bez spravodlivosti, ktorá je tam požadovaná. Katechizmus Katolíckej cirkvi v čísle textu 1807 píše: Spravodlivosť je morálna čnosť, ktorá spočíva v stálej a pevnej vôli dať Bohu a blížnemu to, čo im patrí. Spravodlivosť voči Bohu sa volá „čnosť nábožnosti“ (virtus religionis). Spravodlivosť voči ľuďom robí človeka schopným, aby rešpektoval práva každého a vnášal do ľudských vzťahov súlad, ktorý podporuje primeraný postoj (aequitas) voči ľuďom a voči spoločnému dobru. Spravodlivý človek, o ktorom sa často zmieňuje Sväté písmo, sa vyznačuje stálou priamosťou svojho myslenia a správnosťou svojho správania voči blížnemu. „Ani chudobnému nenadŕžaj, ani zámožnému nechytaj stranu! Svojho blížneho súď spravodlivo!“ (Lv 19,15). „Páni, dávajte otrokom, čo je spravodlivé a slušné; veď viete, že aj vy máte Pána v nebi“ (Kol 4,1).

Skúste zabojovať za spravodlivosť! Netreba pripomínať, že je potrebné pripraviť sa na skúšku. Skúste sa v práci zastať niekoho, skúste povedať osočujúcim: To nie je pravda, je to takto...

Takže. Bolo by dobre, keby sme dosiahli veľkosť „spravodlivých Starého zákona“! A to ešte máme požiadavku evanjelia: „Kto chce byť prvý, nech je posledný zo všetkých a služobník všetkých.“ To už je vyšší level, viac ako spravodlivosť.

Turzovka, 26.2.2019