Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Pt 5, 1-4, Mt 16, 13-19

Podľa posledných štatistik žije na svete 2,2 miliardy kresťanov, ktorí tvoria 32 % z celkovej populácie.

Vyplýva to z komplexnej demografickej štúdie, ktorú vypracovala americká výskumná spoločnosť Pew Research Center na základe 2500 prieskumov uskutočnených vo viac ako 230 krajinách a teritóriách.

Podľa tejto expertnej skupiny kresťania by mali do roku 2050 zostať s počtom 2,92 miliardy najväčšou náboženskou skupinou za predpokladu, že bude pokračovať súčasný demografický trend. Počet moslimov sa do tohto roku zvýši na 2,76 miliardy.

Približne 50 % z kresťanov vo svete predstavujú katolíci. Odhaduje sa, že ďalších 37 % tvoria protestanti, anglikáni a nezávislé cirkvi. Ortodoxné spoločenstvo, vrátane gréckeho a ruského pravoslávneho, tvorí 12 % kresťanov. Šestnásť percent svetovej populácie ostáva bez náboženského vyznania.

Zastavme sa pri týchto skutočnostiach:

  1. Peter skala

Pred 2000 rokmi povedal Pán Ježiš: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Práve to si dnes pripomíname na sviatok Katedry sv. Petra. Je to úžasne, že tento jednoduchý rybár sa stal takou pevnou skalou. Prečo? Božie dielo! Mohli by sme povedať, že rovnako sa rozšírilo a teraz sa omnoho rýchlejšie šíri Islam. Áno, len s tým rozdielom, že Islam sa šíril mečom a kresťanstvo pod mečom. Mohamed síril svoje náboženstvo stínaním hláv jeho protivníkov a šírením mečom, kresťania boli, najmä prvé storočia, stínaní. A nielen vtedy. Tak je to doteraz. A najviac od moslimov.

  1. Petrova katedra

Približne 50 % z kresťanov vo svete predstavujú katolíci. Kresťanstvo bolo oslabené a je stále oslabované „reformátormi“, ktorí odmietli a odmietajú slová Pána Ježiša: Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi.“ Aj tu vidíme potrebu Učiteľského úradu Cirkvi. To je Petrova katedra.

Ak počúvame Petra a jeho nástupcov, stávame sa svetlom sveta a soľou zeme. A to je hlavný cieľ sviatku, ktorý dnes slávime.

Turzovka, 22.2.2019