Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 2, 4b-9. 15-17, Mk 7, 14-23

Človek potrebuje nejaké mantinely.

Je to dôležité pre osobný rozvoj človeka, ako aj pre normálny chod spoločnosti. Ak napríklad dieťaťu chýba v rodine otcovská ruka, ktorá mu dá určite hranice, dieťa je nervózne, nevie čo so sebou, je hyperaktívne a neskôr sa nevie zaradiť do spoločnosti. Dieťa skúša čo si môže dovoliť, ak je stopnuté, hnevá ho to, ale po čase (a to nie až v dospelosti – niekedy o chvíľu) sa uspokojí. Nie je zneistené, vie, že je po ochrannou rukou otca. Prečo hovorím o otcovi? Lebo to je doména a úloha otca. Matka má vždy rada dieťa (hovorím o „zdravej matke“) a nevie mu dať tak pevné hranice. A napokon pre svoju fyzicko-psychickú hormonálnu odlišnosť v porovnaní s otcom, na jednej strane dokáže dieťaťu prepáčiť všetko, vzápätí, keď má „svoje dní“ ju roztrpčí aj maličkosť.

Boh tiež vychováva svoje deti. Počuli sme dnes v prvom čítaní: Môžeš jesť zo všetkých stromov záhrady, ale zo stromu poznania dobra a zla nejedz, lebo keď budeš z neho jesť, zomrieš. Človek od počiatku dostal určité rozmedzia - „odtiaľ potiaľ“. Starozákonný človek videl v týchto prikázaniach Božiu dobrotu. Istotu, že Boh je s nimi. Napríklad najdlhší 119. žalm má takmer v každom verši chválu na Božie prikázania (tie sú v rôznych obmenách). Na rozdiel od nás. My vidíme v Božích prikázaniach limitovať. Sme v tomto ako puberťáci.

Tí čo viac uvažujú nad dobrotou Božou a sú s nim v hlbšom vzťahu, nielenže sa tešia z Božích prikázaní, ale so samozrejmosťou pomáhajú iným ich dodržiavať. Na nich sa spĺňa to čo sme počuli v dnešnom evanjeliu: Človeka nemôže poškvrniť nič, čo vchádza doň zvonka. Dokážu aj v zlom prostredí udržať si svoju ľudskú dôstojnosť, odolávajú vonkajším vplyvom. Sú pokojní, vyrovnaní, ich vyjadrovanie je kultivované. A pomáhajú v tom aj iným. Dokonca aj hulváti pri nich zjemnejú. V ich prítomnosti sa neohovára, nekľaje... Prevychovávajú prostredie, aby v ňom ubúdali zlé myšlienky, smilstvá, krádeže, vraždy, cudzoložstvá, chamtivosť, zlomyseľnosť, klamstvo, necudnosť, závisť, rúhanie, pýcha, hlúposť (- dnešné evanjelium).

Tí ľudia si uvedomujú, že mantinely sú Bohom dané z lásky k človeku a pre jeho dobro.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 13.2.2019