Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Videl som zaujímavý dokument o kačkách.

Niektoré kačky kvôli bezpečnosti mláďat hniezdia na stromoch. Matka ich nemôže na strome kŕmiť, jednoducho ich z hniezda, sotva vyliahnuté, zhodí. Keď som to pozeral ako dopadajú z vysokého stromu, až ma mrazilo, lebo na zemi nadskakovali ako lopty. Po poslednom mláďati zletela aj mater a zobrala ich k vode. Tým im aj umožnila život. Keď som to videl prvý raz povedal som si: Ako to Stvoriteľ nádherne zariadil. Veď kačka na to sama nemohla prísť!

Často sa pýtam: Prečo to tak nedokážu rodičia k deťom? Samozrejme, myslím to v prenesenom zmysle slova. Stredná a stará generácia často hovorí: Som vďačný za "náročnosť života". Myslia tým na ťažkosti, ktoré ich zocelili. Veľkí umelci často prejavujú vďačnosť rodičom, že ich „dotlačili“ ku klavíru, či inej činnosti. Nezdá sa vám, že dnešní rodičia chcú mať detí stále „v bavlnke“. Niektorí rodičia (zvlášť matky) by za detí aj dýchali. V našom prostredí často vidno, že starí mládenci žijú z penzii svojich matiek, ktoré ich nedokázali „zhodiť zo stromu“ do života.

Albert Camus napísal veľmi múdre slova: Milovať niekoho znamená, dať mu priestor do budúcnosti. A tú budúcnosť musíme nechať na detí. Veľmi pekne to vyjadril svätý pápež Pavol VI. O matkách hovorí: Každá matka sa podobá Mojžišovi. Ten svoj ľud priviedol k zasnúbenej zemi, ale sám so nej nevstúpil (Jean Guitin, Dialógy s Pavlom VI.). Matka tiež pripravuje svojmu dieťaťu zasnúbenú zem – budúcnosť, ale do nej nevstupuje. Nemala by! To je jedná z najťažších obeti pre matku. Spievala o tom svojho času Helenka Vondračková, ktorá vo svojej piesni spieva, že vtáky z hniezda odlietajú a ostáva smútok. Biblia to vyjadruje neopakovateľne jednoducho a pravdivo: Muž opusti otca a matku, pripúta sa k manželke a tí dvaja stanú sa jedným telom. Aj keď sa matky musia „zrieknuť“ svojich detí a deti opustiť rodičov, neznamená to zabudnúť na nich. Preto aj štvrte Božie prikázanie znie: Cti otca a matku, nie poslúchaj. V dospelosti si totiž musí človek riadiť život sám.

Rodičia by v tomto mali ťahať za „jeden povraz“, lebo najväčšiu vec, ktorú môže otec urobiť pre svoje detí, je milovať ich matku. Platí to aj opačne. Najväčšiu vec, ktorú môže matka urobiť pre svoje detí, je milovať ich otca. Preto je veľmi potrebné, aby si manželia uvedomovali hierarchiu hodnôt života. Najskôr sú manželia, potom rodičia a potom súrodenci, deti (ak majú rodičov), manažéri...

Stvoriteľ naplánoval veci v prírode veľmi múdro. Človekovi dal múdrosť. Využívajme ju.