Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodil sa roku 1815 v Becchi neďaleko Castelnuova v turínskej diecéze v severnom Taliansku.

V ťažkých životných podmienkach vyštudoval za kňaza. Venoval svoj život výchove mládeže, najmä chudobnej a opustenej. Pre tento cieľ zalo­žil rehoľu saleziánov a spolu so svätou Máriou Mazzarellovou rehoľu Dcér Panny Márie Pomocnice. Zomrel 31. januára 1888 v Turíne. 

BOŽÍ «VŠETKOVEDEL» 

Nehnevaj sa, Don Bosko, že som ťa takto pomenovala. Tvoj životopis som už nespočetnekrát prečítala a prišla som na ústrednú niť tvojich úspechov:

Z lásky k nesmrteľným dušiam stal si sa «Všetko-vedel!»

Po príklade svojho Majstra, ktorý hoci bol Božej priro­dzenosti, vedel sa zobliecť zo slávy svojho Božstva a stať sa Maličkým, stať sa Sluhom, stať sa Vykupiteľom vyhode­ným za mesto a ukrižovaným — dokázal si aj ty, napriek svojej slabosti, stať sa pavlovsky «všetkým pre všetkých».

Tak ťa poznávam ako murára, stolára, povrazolezca, čašníka, obuvníka, staviteľa... ale i ako priateľa, matku, otca, kňaza v jednej osobe.

Vari ťa takého zrodila matka Margita? Nie! Svätá matka musela neraz zakročiť proti tvojej prchkosti, vykoľajenosti. Veď len dva roky si poznal otca — ak si ho poznal! Polo­sirota pocítil si, čo je chudoba, bieda, práca. V jednom si však počúval svoju mamičku! Každý večer s ružencom v ruke vnikal si do právd, ktoré ti vštepovala matka Mar­gita. Nie div, že nebeská Matka sa ti stala Pomocnicou na ceste života.

S jej pomocou si sa snažil premôcť najprv seba podľa rady priateľa Comolla: «Mnoho koná, kto koná, čo má konať. Nič nekoná, kto mnoho koná, ale nekoná, čo má konať!»

S jej pomocou sa prevychováš na priateľa a otca, ktorý rozumie aj chuligánskym chlapcom, väzňom, nepolepšiteľ­ným kamarátom. Získavaš ich na prvý pohľad, prvé slovo, prvý čin. Tajomstvo?

Srdce vie dokonalejšie chápať ako um. A ty zase vieš, že srdcom zájdeme aj tam, kde um už stratil cestu a smer. Toto srdce je v tebe «Ježiš a Mária!» Týmto srdcom vni­káš do ďalších sŕdc.

Láska sa už nevie zastaviť, a tak si sa nezastavil ani ty. Aby si pokračoval v láske, zakladáš spoločnosť sale­ziánov, pod ochranou svätého Františka Saleského. Svojich duchovných synov pred smrťou prosíš v mene Božom, aby pokračovali v láske a práci. Tvoj duch žije aj dnes medzi nami v tvojich duchovných synoch a dcérach Panny Márie Pomocnice. Nie «zákaz a príkaz» si postavil za oporný bod, ale «lásku». Preto vždy veselý, vždy prekypujúci radosťou strhávaš i smeti sveta — opustených, nepolepšiteľ­ných, ba i vyslovene zlých.

Pomocnica kresťanov je s tebou a ty s ňou! Tajomstvo tvojho úspechu! 

KVET

Zájdem si dnes aj ja k Pomocníci kresťanov a požiadam o pomoc, aby som vládal (a) prekonať v sebe...

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými