Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 10, 1-10, Mk 3, 31-35

Čim som starší a čím viac sledujem situáciu rodín a ich detí, tým viac sa presviedčam o ich potrebe – zdravých, kompletných.

Keďže rodín ubúda a čim ďalej tým viac je detí z rozbitých rodín, tým zjavnejší je ich deficit. A tak na každom kroku; pri miništrovaní, v kostole a najmä pri športe badať nevyrovnanosť - psychickú i fyzickú nestabilitu detí. Roky som poloprofesionálne trénoval žiakov, venoval sa im pri výletoch, pri miništrovaní, v kostole i mimo kostola. Tu viac ako päť rokov som s nimi každú nedeľu pri florbale. Túto nedeľu som musel jedného chlapca vylúčiť, minulú nedeľu boli na turnaji rodičia svedkom takmer nepríčetných výbuchov hnevu svojich detí a nemohli ich utíšiť. S tým som sa v minulosti nestretol. Sú to deti z nekompletných rodín, alebo s problémami v rodine. Čo je pozoruhodné, chodia tam deti z detského domova, ale s tými nie sú také problémy. Viac sa vedia zaangažovať za kolektív, nehrajú tak na vlastnú päsť, sú dobrosrdečnejší. Iste sa im v Dome sv. Jozefa venujú. Totiž aj deti z kompletných rodín sú často vychovávané ako jedináčikovia. Ak rodičia majú dve detí, často s väčším odstupom, sú to vlastne jedináčikovia. 

Áno, neučíme sa my a neučíme ani deti tomu, čo hovorí o sebe Ježiš: Prichádzam, aby som plnil tvoju vôľu, Bože – 1. čítanie. Dvakrát to tam zaznelo. A pred svojou matkou a rodinou vyhlásil: Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra i matka. O tom už viac na linke dole.

Turzovka, 29.1.2019