Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 7, 1-3. 15-17, Mk 3, 1-6

Miništrant sa po svätej omši pýta: Čo je to ten melksidek.

Skomolil Melchizedecha. V pondelok sme sa vo svätej omši modlili 1. eucharistickú modlitbu a v nej sa spomína. To aj inšpirovalo všímavého miništranta, aby sa na neho pýtal. Melchizedech je spomínaný aj v dnešnom prvom čítaní a aj v žalme po čítaní.

Melchizedech nie je problém iba pre miništranta, ale aj pre exegétov. Najmä židovských, lebo im nejde do hlavy, ako to popisuje Kniha Genezis (14,17-24), že veľký praotec Abrahám dal desiatky Melchizedechovi – to dával nižší vyššie postavenému. Melchizedech tiež prinášal ďakovnú obetu chleba a vína a nie Abrahám a Abraháma aj požehnal. Pre kresťanských exegétov je zas vítaným predobrazom Ježiš Krista – jediného a večného kňaza, ktorý tiež obetoval a stále do konca časov prináša obetu chleba a vína – sv. omšu. Pri nej sprítomňuje obetu kríža ako víťazstvo nad Zlým a smrťou. Melchizedekova obeta je pekným obrazom Najsvätejšej sviatosti oltárnej, najmä ak zoberieme do úvahy, že bol kráľom Jeruzalema, kde Ježiš priniesol obetu svojho života.

Melchizedech je záhadnou osobou, ktorá sa nakrátko objavuje v príbehoch Starého zákona. Abrahám bol jediný veriaci v mori pohanstva a o to viac je prekvapujúce, že sa tajomne objavuje kňaz Najvyššieho Boha, Melchizedech. Takže sa právom nachádza v prvej eucharistickej modlitbe (storočia jedinej), kde ho spomíname po premenení a prosíme Boha, aby milo prijal obetné dary svojho spravodlivého služobníka Ábela, žertvu nášho praotca Abraháma a svätú a nepoškvrnenú obetu tvojho veľkňaza Melchizedecha.

Melchizedech sa objavuje aj v mesiášskom žalme (Ž 110) a autor listu Hebrejom tento žalm ako aj spomínaný text z Genezis využíva pri argumentácii, že Ježiš sa stal novozákonným Veľkňazom a zrušil staré obety. Bolo to potrebné argumentovať pre kresťanov zo židovstva, lebo oni boli úzko spojení s tradíciami Starého zákona. Vidíme to aj z príbehu dnešného evanjelia kde farizeji striehli na Ježiša, či ho v sobotu uzdraví, aby ho mohli obžalovať.

Vime, v Starom zákone čítame rôzne veci a čudujeme sa, že tam sú. Ale sme radi, že sa k nám dostal, lebo nám vysvetľuje mnohé veci a pomáha pochopiť, aspoň čiastočne, veľké tajomstva viery.

 Staškov, 23.1.2019