Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Žila v III. storočí a pravdepodobne bola umučená za čias cisára Valeriána (258-259).

Jej mučenie ospievali pápež Damasus a svätý Ambróz. Nad jej hrobom na Via Nomentana v Ríme za hradbami sa dvíha jej bazilika.

KRISTOVA MLADUCHA

Poďte, devy dvadsiateho storočia, a dobre pozorujte svoju anjelskú sestru — trinásťročnú Agnešku! Niektoré ste sa vyslovili, že dnes už nemožno ísť čisté do manžel­stva. Dnes vraj treba všetko vopred vyskúšať. Iné z vás zaváhali. Pocítili v sebe volanie nebeského Ženícha, ale cúvli, keď sa všetko postavilo proti nim.

Jedny i druhé, poďte k Rímskej Agneške. Pozorujte, ako sa jej panenskosť dvíha, rozkvitá pod osviežujúcou sprchou vlastnej krvi. V tomto veku vyznáva svojmu Spa­siteľovi — Ježišovi Kristovi, že jej srdce patrí iba jemu. Hlavou zaplatí toto sväté panenské oddanie.

O ruku ju požiada syn rímskeho miestodržiteľa Symfrónia. Agneška pri ponuke jeho šperkov vyhlási: «Už som zasnúbená! Môj snúbenec je nad všetkých smrteľných mla­díkov. Je všemohúci, nebo mu je trónom, zem podnožkou...» a pokračuje dlho vo chválach svojho božského Snúbenca.

Otec mládenca sa cíti hlboko ponížený, a preto ura­zený. Na Agneškin chválospev odpovie: «Keby som nehľa­del na tvoju útlu mladosť, pomstil by som tvojou krvou urážku bohov a odmietnutie syna.»

Agneška len teraz ukáže svoju veľkosť. Symfróniovi odpovie so smelosťou vojaka: «Nehľaď na moju mladosť. Viera a vernosť neprebývajú v rokoch, ale v nesmrteľnej duši.»

Čo ďalej nasledovalo, patrí milosti a jej láske k Ježi­šovi Kristovi.

Do ruky vtlačené kadidlo odhadzuje. Nechce sa dotknúť ani tône pomoci, ktorá by mohla poškvrniť jej rýdzu lás­ku. To pokladá za zradu. Patrí celá Ježišovi a on jej! Verí mu. Neľaká sa preto ani domu hanby, kde ju dovlečú na zni­čenie. Zhýralci sa ľakajú jej žiarivej panenskosti a jeden po druhom miznú. A keď sa Symfróniov syn predsa odváži, oslepne pred jej blízkosťou. Agneška sa mu odmieňa uzdra­vením. Týmto činom je odpísaná na kartu čarodejníc a odsúdená na sťatie hlavy. Keď kat váha zraziť túto vzne­šenú hlavu, Agneška ho posmelí: «Prečo váhaš? Nenechaj čakať môjho Snúbenca na mňa!»

Božský Ženích, Kráľ panien, táto deva v takom útlom veku pochopila tvoju lásku. Ty si umrel za ňu, ona chcela umrieť z lásky k tebe. Svätý Ambróz správne o nej napísal: «Ešte sa nikdy tak neponáhľala mladucha na sobáš, ako Agneška Rímska na smrť.»

Niektoré devy nášho veku si dovolia tvrdiť, že nemôžu ísť čisté k sobášu a nemôžu sa viac zasväcovať nebeskému Ženíchovi.

Pane Ježišu, pre veľkú a čistú lásku svätej Agnešky, posväť mládež nášho veku. Vyvoľ si aj z jej radov hrdinov a hrdinky, ktoré čistým životom dokážu svedčiť: Ľalia našej duše patrí panenskému Ježišovi dnes, zajtra i naveky!

PREDSAVZATIE

Skrze Nepoškvrnené Srdce Panny Márie zasvätím sa alebo obnovím svoje zasvätenie Ježišovi. Solídnou umŕtvenosťou zmys­lov to potvrdím.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými