Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 4, 1-5. 11, Mk 2, 1-12

Aký je rozdiel medzi mláďaťom zvieraťa a človeka?

Viem, môže to byť stupídne prirovnanie, ale prečo nie?! „Ľudské mláďa“ potrebuje omnoho viac opateru a ochranu.

Rozdiel je nielen v potrebnosti iného, ale aj potrebnosti spoločenstva a duchovna.

Len dieťa potrebuje iných? Dospelý teoreticky vyžije sám, ale potrebuje spoločenstvo. Pre normálny ľudsky dôstojný život. Vieme, že Robinson je len v románoch.

Najprv si povedzme prečo človek potrebuje spoločenstvo? Lebo je stvorený na obraz Boží! A Boh je Bohom spoločenstva. Žije v spoločenstve Trojice.

K čomu potrebuje spoločenstvo? Prečo potrebujeme iných? Nielen na fyzické prežitie. Viac na duchovné, psychické prežitie. Môžeme si sami odpustiť hriechy, pokrstiť sa, vyslúžiť sviatosti, duchovne sa viesť?

V evanjeliu sú pekné vyjadrene „potrebnosti iných“ v celej škále. Čítame: Tu prišli k nemu (Ježišovi) s ochrnutým človekom; niesli ho štyria. To je fyzická potreba.

Pán Ježiš poukazuje na duchovnú potrebu: Keď Ježiš videl ich vieru, povedal ochrnutému: „Synu, odpúšťajú sa ti hriechy.“ Podľa Ježiša tento chorý človek potreboval viac duchovnú pomoc.

V spoločenstve môže človek tiež dozrieť, vyriešiť si svoje otázky, odstrániť pochybnosti. To je prípad Ježišových neprajníkov. Ježiš vedel, že ho považujú za rúhača; hneď svojím duchom spoznal, že tak rozmýšľajú, a povedal im: „Prečo si to myslíte vo svojich srdciach? Ak mali otvorené srdce pre pravdu, mohli odísť plní radosti, velebiť Boha a hovoriť: Také niečo sme ešte nikdy nevideli.

Čudné je jedno. Prečo, keď tak veľmi potrebujeme iných (spoločenstvo), tak málo si ich vážime a slabo vytvárame spoločenstvo. Veď kto z nás nebude potrebovať tých štyroch? Kto z nás nepotrebuje upokojenie duše – odpustenie? Kto z nás nepotrebuje vysvetlenie našich pochybnosti a nejasnosti?

Tak môžeme byť v spoločnosti ako včela, alebo ako mucha. Včela chodí po kvetoch, opeľuje ich (dáva život) a prináša med. Mucha sadá po odpadkoch a výkaloch a prináša choroby a infekcie. Otravuje ľudí. Človek môže byť oboje. Prečo nevytvárať pekné spoločenstvo, vidieť dobro (kvety), šíriť pokoj, radosť (opeľovať), robiť dobro (med)?

Prečo vidieť na iných len zlo a šíriť to? Veď ich potrebujeme!

Staškov, 18.1.2019