Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 2, 14-18, Mk 1,29-39

Všimli ste si, že Pán Ježiš koná v dnešnom evanjeliu tri základné úkony svojho života?

Prvý

Modlitba: Včasráno, hneď na úsvite, vstal a vyšiel von. Utiahol sa na pusté miesto a tam sa modlil.

Druhý

Telesná pomoc: I uzdravil mnohých, ktorých trápili rozličné neduhy, a vyhnal mnoho zlých duchov a nedovolil im hovoriť, lebo ho poznali

Tretí

Duchovná pomoc: Poďme inde, do susedných dedín, aby som aj tam kázal, veď na to som prišiel.

Tieto tri hlavné úkony charakterizujú život Pána Ježiša tu na zemi. A týmito tromi úkonmi plnil Ježiš podmienku správneho života, ktorá znie: Milovať budeš Pána, svojho Boh z celého srdca. A milovať budeš svojho blížneho ako seba samého. A preto bol jeho ľudský život krásny. Taký krásny, že Nebeský Otec nad ním vyriekol tieto slová: Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie – čo sme si pripomínali v nedeľu na Sviatok Krstu Krista Pána. Aj my môžeme začuť tieto slová nad sebou, ako sa pokúsime nasledovať Ježišov príklad.

Najskôr musíme spoznať Pána Ježiša. Možno v úplne inom svetle. Tak ako sa to podarilo Petrovej svokre. Keď Pán Ježiš vošiel do domu svojho učeníka Petra, jeho testiná ležala v horúčke.. Kto vie aký názor mala Petrova svokra na Pána Ježiša.

Možno uvažovala takto:

Môj zať - rybár Šimon nie je žiaden žobrák. Má loď, sieť, a to už je majetok, pomocou ktorého pekne uživil rodinu. A čo si len nevymyslí? Všetko nechá tak a ide za akýmsi potulným kazateľom z Nazareta. Dokonca aj meno si dal nové – Peter. Zlákal i kamarátov Jána a Jakuba. Opustili svojho starého otca a behajú za tým Ježišom. Nikto sa nestará o to, kto bude živiť rodinu. Veď mu to ja poviem, ako sa patrí, keď príde domov.

Takto možno rozmýšľala Petrova svokra, až z toho napätia zrejme ochorela. Nepokoj duše spôsobuje oslabenú imunitu a nasleduje pliaga choroby a ona leží v horúčke a blúzni ďalej:

Áno, prišiel si pán zať domov akoby nič, a priviedol so sebou celú tú túlavú partiu aj s Ježišom. Ale veď aj tak za ňou nikto nepríde do izby, kto si dnes ešte spomenie na starú ženu.

A zrazu stojí pred ňou. Nie Šimon Peter – ten sa drží radšej ďalej – ale ten Ježiš. Nevyzerá ako tulák – milo sa ňu usmieva a hovorí jej láskavé slová. Pristúpil k nej, chytil ju za ruku a zdvihol. Horúčka ju opustila a ona ich obsluhovala. Chytil ju za ruku a dvíha z lôžka. Svokra vstáva a žasne. Potom urobí to, čo robia hádam všetky ženy, keď sú prekvapené milou návštevou. Bežia pripraviť pohostenie, aby si hosťa uctili a poslúžili mu.

Čo sa to s ňou vlastne stalo? Prečo tá zmena? Pán Ježiš sa na ňu pozrel, možno sa usmial. Podal jej ruku. A zdvihol ju.

Nech mi odpusti Petrova svokra – možno to zďaleka tak nebolo a určite je už s Ježišom, ale pre nás nech je to povzbudenie. Pán Ježiš má záujem o človeka, má záujem o každého jedného z nás. Ak sme aj v kdejakých horúčkach a trápia nás rozmanité nezmysly, nechajme prísť k sebe Ježiša. Aj cez dnešné Božie slovo.

Turzovka, 16.1.2019