Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Margita sa narodila okolo roku 1046 v západnom Uhorsku ako dcéra uhorskej princezny Agáty a anglického kráľoviča Eduarda.

Škótsky kráľ Malcolm III. si ju vzal roku 1070 za manželku. Mali spolu osem detí. Margita sa starala spolu s manželom aj o kultúrny a náboženský rast Škótska. Bola veľmi zbožná a dobročinná. Zomrela 16. novembra 1093 na hrade v Edinburgu. 

STRÁVENÁ LÁSKOU

Matka — Margita, vychovala 8 detí, postavením bola kráľovná. Dosiahla najvyšší titul v Cirkvi — svätica. Je to pekné, že nám môže potvrdiť, že všade, v každom povolaní a v každom postavení je možné dosiahnuť svätosť, čiže dokonalosť, ktorú potvrdzuje Boh i Cirkev.

Kto bola Margita?

Keď jej zomrel otec, anglický kráľ Eduard, matka — neter svätého Štefana, chcela sa vrátiť späť do Uhorska. Loď, na ktorej sa plavila matka s deťmi, bola zahnaná na škótske brehy. Tu ich prijal kráľ Malcolm, ktorý si hneď obľúbil čnostnú Margitu. Požiadal ju o ruku. Margita sa najprv bála, lebo Malcolm bol človek hrubej povahy, su­rový bojovník. Nakoniec z ohľadu na matku a súrodencov privolila. Bolo to požehnané manželstvo. Margita mala vždy pred očami Pána, na kráľovský dvor nepripustila nikoho, kto by bol mravne zlý. Jemnosťou si získala a vychovala aj manžela, ktorému porodila osem detí. Dietky viedla veľ­mi prísne, neobávala sa ich ani trestať. Dvadsaťdva rokov žila požehnane na kráľovskom dvore, dietky učila milovať Boha a ľudí. Pred smrťou dala sa odniesť do kostola, tu prijala sviatosti umierajúcich. Ešte pred smrťou dostala zvesť, že v boji s Anglickom padol jej manžel a najstarší syn. Margita spokojne prijala správu v duchu pokánia za svoje hriechy. Spovedníka prosila o dve veci:

1)            Aby sa vždy, pokiaľ bude živý, modlil za jej dušu.

2)            Aby jej synov vždy napomínal a usmerňoval k bázni Božej, k láske k blížnemu a varoval ich pred pýchou a lakomstvom.

Potom sa spokojne uložila na Božiu hruď, spievajúc chválospev. Ľud oplakával dobrú kráľovnú, ktorá mu bola viac matkou ako kráľovnou.

Eucharistia a Panna Mária! Eucharistický Ježiš a Matka Božia vychovali hrdinskú matku a kráľovnú Margitu.

Nebojme sa ani my priblížiť k týmto prameňom. To je oheň, ktorý stravuje našu nečistotu a pretavuje nás na svätých.

DNES

Skutočná i duchovná adorácia Eucharistického Krista. Ozdo­bím aj oltárik Panny Márie.

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými