Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Flp 2,5-11, Lk 14, 15-24 

Možno sa každému z vás stalo, že ste pripravili pohostenie, čakali hostí a nik, prípadne takmer nik, nedošiel.

Z veľkej oslavy – party zostal len trapas a smútok s množstvom pripravených požívatín. Čim vyššie postavený oslávenec, čim väčší náklad na hostinu – o to väčšie sklamanie.

Jeden zo spolustolujúcich povedal Ježišovi: „Blahoslavený, kto bude jesť chlieb v Božom kráľovstve.“ Pán Ježiš na to rozpovedal podobenstvo, ktorého pointa je vyjadrená v úvode príhovoru.

Ľudstvo dostalo pozvanie na kráľovskú hostinu - oslavu od vysokopostavenej osobnosti: Boha Stvoriteľa. Ako je pripravovaná? Koľko a čo bolo investované do nej?

- Veľmi veľa! Život, učenie, obeta života jeho Syna Ježiša Krista. On, hoci má božskú prirodzenosť, nepridŕžal sa svojej rovnosti s Bohom, ale zriekol sa seba samého, vzal si prirodzenosť sluhu, stal sa podobný ľuďom a podľa vonkajšieho zjavu bol pokladaný za človeka. Uponížil sa, stal sa poslušným až na smrť, až na smrť na kríži, - prvé čítanie.

- Čo sa ponúka? Radostná, nikdy nekončiac hostina.

- Čo je podmienku účasti? Prijať pozvanie. Svadobné rúcho, ktoré však od Hostiteľa dostávame.

Prečo nie všetci prijímajú pozvanie na veľkú večeru. Dávajú prednosť inému. Prečo? To je tajomstvo. Každý z nás vie naň odpovedať – zo svojho pohľadu a za seba - ak sme úprimní.

Turzovka, 6.11.2018