Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ef 6, 1-9, Lk 13,22-30 

Túžba človeka po slobode.

Dráždi nás keď počúvame o otrokoch, poddaných. Tešíme sa, že sme slobodní. Sme však slobodní? Nakoľko sme slobodní?

Zdá sa, že vždy boli otrokári, feudáli, stranícke kádre... Teraz? Včera som počul ako sa jeden pán roztrpčuje, že musí vyžiť zo 400 € a úradníci EU majú mesačne 28 570 €.

Pred diskusiou o minimálnej mzde sa moderátorka opýtala politikov, či by z nej vyžili. Museli odpovedať, že nie. Nik si však z nich neznížil plat.

Kedysi otroci robili pod hrozbou fyzického trestu, alebo až smrti. Poddaní rovnako. Prišla priemyselná revolúcia a ľudia začali robiť dobrovoľne, lebo ináč by nemali z čoho žiť. V čase kríz dokonca o robotu prosili. Aj v demokracii sme stále závislí. Alebo ešte viac?.

Preto nečudo, že vykorisťovaný človek sa vždy búril a hľadal slobodu. Aj v dnešnej dobe vidíme, že tu v tomto smere nie je všetko (či máločo?) v poriadku, ako som už poznamenal poukazom na platy. A tým aj veľkej závislosti. 

A do takejto situácii nám v prvom čítaní zaznelo: Otroci, poslúchajte pozemských pánov s bázňou a chvením z úprimného srdca ako Krista. Neslúžte iba naoko, ako tí, čo sa chcú páčiť ľuďom, ale ako Kristovi služobníci, ktorí z tej duše plnia Božiu vôľu. A slúžte ochotne, ako Pánovi, a nie ako ľuďom. Čo sa nám vonkoncom nepáči. 

Zdá sa, že autor listu chce človeka vnútorne oslobodiť. Lenže my by sme chceli vidieť revolúciu, zmenu. Pri posviacke fary v Podvysokej včera pán biskup povedal, že iba v krajinách s kresťanskou tradíciou vzniká sloboda a môže byť ozajstná demokracia. A je to tak. Ak francúzska revolúcia prišla z heslom: Bratstvo, rovnosť, sloboda, tak preto, že revolucionári to prebrali od Cirkvi a podľa jej ideálov boli vychovaní, aj keď sa postavili proti nej. A k bratstve, rovnosti a slobode im nepomohla ani gilotina. Naopak!

Viete si predstaviť, žeby vzniklo hnutie za slobodu a ozajstnú demokraciou v islamskej krajine?! Nemajú na to formáciu.

Preto sme vďační Pánovi, že nás volá k slobode, aj keď je to „tesná brána“ – teda náročné.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 31.10.2018