Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ef 4, 32 – 5, 8, Lk 13, 10-17

Ísť na podstatu vec!

Veľmi dôležitá zásada. Napríklad: Zbadáte v miestnosti kalúžku. Nestačí ju len utrieť, ale treba hľadať aj príčinu. Kde sa voda zobrala? Niekto niečo vylial, kvapká radiátor, vodovodné potrubie, alebo zo stropu, alebo to bola nedisciplinovaná mačka. Ísť na podstatu veci! Dôležité. Riešiť nielen následky, ale príčinu.

Poďme na základe toho riešiť problém: farizeji – Ježiš. Po uzdravení, sa predstavený synagógy nahneval, že Ježiš v sobotu uzdravuje, i povedal zástupu: „Je šesť dní, keď treba pracovať; v tieto dni prichádzajte a dávajte sa uzdravovať, a nie v sobotu!“. Čo bol základný problém? Čo bola podstata veci tohto napätia? Prikázania, ich nedodržiavanie?

Zoberme si na pomoc dnešné prvé čítanie: Bratia, buďte k sebe navzájom láskaví a milosrdní, navzájom si odpúšťajte, ako aj vám odpustil Boh v Kristovi! Keby boli oponenti Pána Ježiša navzájom láskaví a milosrdní určite by sa tešili z uzdravenia a neútočili na Ježiša. Poviete, že oni ešte nepoznali evanjelium lásky. Ale poznali. Vieme to z jedného dialógu Ježiša so zákonníkom, ktorý prišiel k záveru: "Dobre, Učiteľ, správne si povedal: 'Jediný je a okrem neho iného niet;' a 'milovať ho z celého srdca, z celého rozumu a z celej sily' a 'milovať blížneho ako seba samého' je viac ako všetky zápalné a ostatné obety" (Mk 12,32-33).

Dnes spomínaný predstavený synagógy tam nebol a možno o tom nevedel. Ale my už vieme. My poznáme aj zásadu: Láska je viac než prikázanie - Bernhard Häring a tiež: Miluj a rob čo chceš – Augustín!

Čo nám ešte chýba? Ísť na podstatu veci – v tomto kontexte, ísť na podstatu vzťahu k Bohu i človeku. Keby išiel na podstatu predstavený synagógy, musel by si povedať: Ja som zdravý a ďakoval by Bohu. Tešil by sa, že je uzdravená tá, ktorá nemala taký dar. Potom by sa tešil z uzdravenia, chorej ženy. Láska k Bohu a láska k blížnemu by mu nedovolila hnevať sa! To je teória. Osvojme si ju. Potom už nasleduje „iba“ prax.

Turzovka, 29.10.2018