Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ef 4, 7-16, Lk 13, 1-9

Pred oknami domčeka kde bývam, je záhrada.

Pred pár dňami tam prišli majitelia začali ošetrovať stromy – veľmi dôkladne. On orezával konáre, ona kartáčovala kmene a hrubšie konáre. Potom ich ponatierali. Stromy úrodné.

Na našej www. stránke máme obrázok ako vo vodopáde je strom a okolo neho veľká časť zeminy. Strom odoláva prudkej vode. Strom neúrodný.

Človek by si mal ceniť každý strom – i ten neúrodný.

V dnešnom evanjeliu je spomínaný úrodný strom – vlastne neúrodný, s ktorým má záhradník trpezlivosť. Je symbolom človeka, ktorý neprináša úrodu. Neplní poslanie, ktoré mu dal Boh. V našej cirkevnej reči takého človeka voláme hriešnik.

 Pán Ježiš týmto podobenstvom poukazuje na trpezlivosť Stvoriteľa s človekom, ktorý nežije podľa jeho predstav. Neodstraňuje ho – čaká, kým prinesie úrodu.

Pokúsme sa túto problematiku riešiť náčrtom z úvodu príhovoru. Možno povedať, že sú dva druhy ľudí, ako sú dva základne druhy stromov. Tie sú úrodné a neúrodné. Takí sú aj ľudia. Tí súčasníci Pána Ježiša, ktorí mu pripomenuli tragédiu Galilejčanov, sa domnievali, že Boh ich potrestal, lebo boli neúrodní – teda hriešni. Pán Ježiš im odpovedal, že ani Galilejčania, ani mŕtvi pod vežou v Siloe, neboli hriešnejší ako ostatní. Neodpovedá prečo zahynuli, ale vyzýva k pokániu.

Mne z toho vychádza toto: Človek by sa nemal starať iba o úrodné stromy, z ktorých má priamy úžitok, ale aj o „neúrodné“. Aj z nich má úžitok. A aký veľký! Bez nich by nemohol na svete žiť. Keď idem v daždi popod stromy, vidím, že musí dlho pršať, aby bolo pod nimi mokro. Zachytávajú nepredstaviteľné množstvo dažďa. Jeden strom. A čo celý les?! Preto tu máme záplavy, lebo sme vyrúbali stromy. Múdry človek aj preto chráni stromy – a to nehovorím o „výrobe“ kyslíka a ďalších benefitoch stromov.

Náš Stvoriteľ je múdry a preto chráni každého človeka. Aj toho „úrodného“, ako aj „neúrodného“. Každému dáva čas.

 Nevieme prečo sme tu a množstvo našich rovesníkov nie. Na to neodpovedal Ježiš ani súčasníkom, a neodpovedá ani nám. Vlastne trochu aj. Povedal to najdôležitejšie: Sme tu preto, aby sme robili pokánie.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 27.10.2018