Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Narodil sa v Ovade v Ligúrii roku 1694.

Ako mladík pomáhal otcovi pri obchode. V túžbe po dokonalom živote zriekol sa všetkého a začal slúžiť chudobným a chorým a zhromaždil okolo seba spoločníkov. Po kňazskej vysviacke čoraz viac pracoval na spáse duší, zakladal domy, činil sa v apoštolskej práci a umŕtvoval sa tvrdým pokáním. Zomrel v Ríme 18. októbra 1775.

Z Listov svätého kňaza Pavla z Kríža

Ohlasujeme ukrižovaného Krista

Najlepšie a najsvätejšie je premýšľať o Pánovom utrpení a rozjímať o ňom, lebo touto cestou sa prichádza k svätému spojeniu s Bohom. V tejto najsvätejšej škole sa učí pravej múdrosti: všetci svätí sa jej tam naučili. Keď však drahý kríž nášho Ježiša zapustí vo vašom srdci hlbšie korene, potom budete spievať: „Trpieť a nezomrieť“ alebo: „Buď trpieť, alebo zomrieť,“ alebo ešte lepšie: „Ani trpieť, ani zomrieť, ale iba dokonale sa obrátiť podľa Božej vôle.“

Láska je zjednocujúca sila a osvojuje si muky milovaného Dobra. Tento oheň preniká až do špiku a mení milujúceho na milovaného. Láska sa vyšším spôsobom primiešava do bolesti a bolesť do lásky, vzniká akási zmes lásky a bolesti, taká jednotná, že už nemožno oddeliť lásku od bolesti ani bolesť od lásky. Preto sa milujúca duša raduje vo svojej bolesti a vo svojej bolestivej láske plesá.

Preto sa vytrvalo cvičte vo všetkých čnostiach, najmä v nasledovaní milého trpiaceho Ježiša, lebo toto je vrchol čistej lásky. Žite tak, aby bolo všetkým známe, že nielen vnútri, ale aj navonok nosíte obraz ukrižovaného Krista, vzoru každej dobroty a miernosti. Lebo kto je vnútorne spojený so Synom živého Boha, nosí aj navonok jeho obraz tým, že sa vytrvalo cvičí v hrdinskej čnosti, najmä v silnej trpezlivosti, ktorá sa nežaluje ani tajne, ani verejne. Skryte sa teda v ukrižovanom Ježišovi a neželajte si nič iné, len aby sa všetci vo všetkom obrátili podľa jeho vôle.

Keď sa tak stanete pravými milovníkmi Ukrižovaného, budete v chráme svojho vnútra ustavične sláviť sviatok kríža, mlčky trpieť, a nebudete sa spoliehať na nijaké stvorenie. A pretože sviatky treba sláviť s radosťou, tí, čo milujú Ukrižovaného, budú sláviť sviatok kríža tichým utrpením s veselou a jasnou tvárou tak, aby to zostalo skryté pred ľuďmi a známe iba najvyššiemu Dobru. Na takýto sviatok bývajú vždy slávnostné hody, kde za pokrm slúži Božia vôľa podľa príkladu našej ukrižovanej lásky (porov. Jn 4,34).

RESPONZÓRIUM Gal 6, 14; Hab 3, 18

Ja sa nechcem chváliť ničím iným, iba krížom nášho Pána Ježiša Krista, * Cez ktorý je svet ukrižovaný pre mňa a ja pre svet.

Ja sa budem tešiť v Pánovi, jasať budem v Bohu, svojej spáse. * Cez ktorý je svet ukrižovaný pre mňa a ja pre svet.

Modlime sa:

Milosrdný Bože, ty si do srdca svätého kňaza Pavla vložil veľkú lásku ku krížu tvojho Syna; daj, aby sme na jeho príhovor a podľa jeho príkladu vzali na seba každodenný kríž a nasledovali Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.