Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jób 42, 1-3. 5-6. 12-16, Lk 10, 17-24 

Pretože je život krutý, vo filmoch treba happy end (J. Urban).

V Biblii máme veľa príkladov, ktoré nekončia happy endom, ale skôr tragicky. Hneď po páde prvých ľudí do hriechu, vidíme následky hriechu. Kain zahorí hnevom voči svojmu bratovi Ábelovi a zavraždí ho. A tragický mor hriechu pokračuje.

Dnes sme však v prvom čítaní počuli: A Pán požehnal koniec Jóbovho života viac ako jeho začiatok.

Rovnako ak čítame evanjelia, každé má dobrý koniec. Aj Skutky apoštolov, ktoré síce končia tým ako je Pavol vo väzení, ale ohlasoval Božie kráľovstvo a učil o Pánu Ježišovi Kristovi so všetkou odvahou a bez prekážky. Optimisticky končí Pavol aj svoje listy. Aj posledná kniha Zjavenie Pána končí nádejou na Príchod Pána.

Tak isto optimisticky končí návrat učeníkov z apoštolských ciest k Pánu Ježišovi. Čítali sme: Sedemdesiati dvaja sa vrátili natešení a hovorili: „Pane, aj zlí duchovia sa nám poddávajú v tvojom mene!“ Sám Majster sa z toho teší, zaplesal v Duchu Svätom a povedal: „Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme. Tiež vyzýva k radosti i učeníkov: „Blahoslavené oči, ktoré vidia, čo vidíte vy. Lebo hovorím vám: Mnohí proroci a králi chceli vidieť, čo vidíte vy, ale nevideli, a počuť, čo vy počúvate, ale nepočuli.

Čo by sme mali my robiť, aby to aj v živote končilo dobre?

Veľký evanjelizátor Bily Graham (zomrel tohto roku), hovorí, že je k tomu potrebné ovládanie hnevu. Hovorí: Jedna veriaca žena túžila, aby jej manžel našiel Krista. Prišla s tým za kazateľom. Tento vyhľadal jej manžela a pýta sa ho, prečo nie je veriaci. Odpovedal, že nie je neveriacim, ale ak by malo kresťanstvo urobiť z neho takého hnevlivého a prudkého človeka, ako je jeho moja manželka, tak nechce s tým mať nič spoločné.

Kazateľ to tejto pani povedal s tým, že ak bude pokojná, bude sa vedieť ovládať, možno obráti svojho manžela. Príležitosť sa naskytla. Manžel išiel loviť ryby. Aj z tejto záľuby vidno, že bol človek pokojný. Keď sa vrátil z rybolovu, nešťastne zachytil udicou drahý luster, ktorý spadol na zem a roztrieskal sa. Očakával ďalší treskot, výbuch svojej manželky. Tá však povedala, netráp sa, také veci sa stávajú aj v lepších rodinách. To bol základ jeho obrátenia.

Skončilo to happy endom, lebo sa o to pričinila.

Prichádzame sem pred Pána a dávame mu svoje bolesti, ľútosť, ale i radosť, že sa nám niečo podarilo. A hlavne pričiňujme sa o to. Aj ovládaním. A budeme sa tešiť a radovať sa, že sú naše mena i mena našich blízkych zapísané v nebi.

Turzovka, 6.10.2018