Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Prís 21, 1-6. 10-13, ,Lk 8, 19-21

Rodinná súdržnosť bola vždy niečím dominantným.

Tvorila aj vyššie spoločenské štruktúry ako kmeň, národ. Ako je to teraz? Nezdá sa mi, žeby existovali hlbšie rodinné vzťahy. Rodiny sa rozpadávajú, členovia rodiny vychádzajú lepšie s inými ako s najbližšími. Badáme to, čo som spomínal v nedeľu, že mimo rodiny sú ľudia úctivejší, pokojnejší ako doma.

Plasticky som si to uvedomil v Brezne, keď som sa pýtal jedného dievčaťa ako vychádza so súrodencami. Ona sa opýtala s ktorými. Keď zbadala, že som nechápavý, tak hovorí: Viete, ja mám brata spred rozvodu rodičov. Potom mám súrodencov, ktorých si doviedol mamin priateľ, ďalej sestru ktorú má mama s priateľom. Tiež môj otec má s priateľkou syna a jeho priateľka má dve deti. Strácal som v tom prehľad a obdivoval štvrtáčku, že si ich všetkých pamätá. Ak si vôbec pamätá. Neviem si predstaviť tie vzťahy.

Myslím, že tento príbeh dostatočne vysvetľuje, že rodinné vzťahy sú prinajmenšom naštrbené. Nie vždy to tak bolo! V časoch Pána Ježiša bola rodina veľmi dôležitá. Možno až tak, že si to nevieme predstaviť.

Preto Ježiš súčasníkov šokoval keď povedal, že ho majú mať radšej ako otca matku, že jeho učeníci majú opustiť rodiny a nasledovať ho.

Preto jeho veta, zachytená evanjelistom Lukášom: "Mojou matkou a mojimi bratmi sú tí, čo počúvajú Božie slovo a uskutočňujú ho", bola šokujúca pre Ježišovu rodinu a rozhorčujúca pre ostatných.

Pre povrchných mariánskych ctiteľov môže znieť ako znižujúca Máriu. Vieme, že Pán Ježiš Máriu neznížil, lebo ona prvá a dôsledne počúvala Božie slovo a uskutočňovala ho.

Nás nech to vedie k obdivu Márie, že to zvládla. Ale aj apoštolov, ktorí dokázali opustiť rodiny. Nie som svetobežník, toto nepíšem zo skúsenosti, ale citujem jedného biskupa, ktorý hovoril, že vzťah k rodine je najväčší problém cirkevných spoločenstiev v Afrike a rozvojových krajinách. Rehoľnice, rehoľníci, kňazi, dokonca ani biskupi sa nedokážu odpútať od rodín. A preto je tam problém nepotizmu (zvýhodňovanie, presadzovanie príbuzných, rodinkárstvo, protekcia). Je to tam ako podľa hesla: Ktorý sa pre nás biskupom stať ráčil. Za biskupom prichádza takmer celý kmeň. (Je to problém s ktorým sa Cirkev vysporiadala v Európe v 11-12 storočí. 

Pán Ježiš nechcel naštrbiť rodinné vzťahy. Vidíme to aj z toho, že keď prišiel za nim bohatý mladík túžiaci po dokonalosti a pýtal sa ho. "Učiteľ, čo dobré mám robiť, aby som mal večný život?" (Mt 19,17) Ježiš mu povedal: Cti otca i matku a milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!" (Mt 1,19)

Rodina je obrazom Cirkvi – veľkej rodiny Božích detí. Otec, matka sú obrazom Nebeského otca. V rodine sa učíme vzťahom.

Turzovka, 25.9.2018