Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

 Prís 3, 27-35, Lk 8, 16-18 

Potreba svetla. Bez neho by tu nebol život.

Vieme čo je fotosyntéza...tá sa pokladá z hľadiska existencie súčasného života za najdôležitejší proces na Zemi.

Rovnako je potrebné svetlo viery. Bol by tu bez nej život? Možno. Aká by bola kvalita života? My veriaci máme byť svetlom pre iných. Pán nám povedal: Vy ste svetlo sveta. Mesto postavené na návrší sa nedá ukryť. (Mt 5,14). Kresťan je viditeľný vo svete. Mal by byť. Vieme aj to ako, čím máme svietiť: Nech tak svieti vaše svetlo pred ľuďmi, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach (Mt 5,16), dodal Pán.

Dnes nám hovorí: "Nik nezažne lampu a neprikryje ju nádobou, ani ju nepostaví pod posteľ, ale postaví ju na svietnik, aby tí, čo vchádzajú, videli svetlo.

Naše svedectvo môže byť násilné, niekedy farizejské. V našom prostredí je to vyzývavá, niekedy až odpudzujúca zbožnosť. Myslím, žeby to nemalo byť svedectvo typu, ako sa na sociálnych sieťach šíri video s názvom: Macronov rýchly pruh. Je to ironické pomenovanie pre jednu ulicu v Paríži, kde sa moslimovia zídu rozprestrú koberčeky, ostentatívne sa modlia a policajti musia zastaviť, alebo obmedziť premávku.

Pre nás to má byť v prvom rade svedectvo pred ľuďmi tak, aby videli vaše dobré skutky a oslavovali vášho Otca, ktorý je na nebesiach.

Máme svedčiť v prvom rade v rodine. Je to zvláštne ak rodičia hovoria, že nemohli byť v nedeľu v kostole, lebo boli u detí. Keď sa ich opýtate prečo, odpovedia aj takto: Nevedeli sme kde je tam kostol. Deti veriacich rodičov nevedia kde majú kostol, hoci tam bývajú roky. Svedectvo viery rodičov by malo byť v tom, že pri ohlásení návštevy u detí naplánujú aj účasť na sv. omši! Alebo keď prídu deti, malo by byť samozrejme, že v pláne ich návštevy je aj účasť na sv. omši.

Ešte čudnejšie sa mi vidí, ak matka rodiny nemôže ísť do kostola, lebo chystá dcéru do internátu. Dospela dcéra sa nevie sama prichystať? Ako, k čomu je vychovávaná?!

Prečo ste tu v kostole (prečo pozeráte túto zbožnú stránku)? Lebo ste veriaci. A prečo ste veriaci? Lebo niekto vám dal svedectvo viery. A nemáme povinnosť dávať toto svedectvo ďalej?

 Turzovka, Staškov,24.9.2018