Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kor 5, 1-8, Lk 6, 6-11

Jedna babka hovorí:

Šla som do obchodu, siahnem po peňaženke na obvyklé miesto, a jej niet. Uvažujem kto mi ju mohol zobrať. Aha, susedov chlapec, ten sa tu obšmietal a kým som šla k sliepkam, ukradol ju. Pozerám z okna po ňom a badám na ňom črty jeho deda, o ktorom sa hovorilo kdečo. Áno, podoba sa naň. Hneď som šla robiť s nim krik, ale ešte som si miesto na ktorom býva peňaženka lepšie pozrela. Bola zasunutá ďalej. Vydýchla som si. Keď som išla do obchodu a pozdravil ma susedov chlapec, všimla som si, že má pekné črty a vôbec nevyzerá na zbojníka. Hľa, uhol pohľadu, domýšľanie si! Keby nenašla peňaženku, chlapec by bol vždy pre babku zlodejom.

Ježiš bol pre zákonníkov a farizejom vždy bezbožný, nečistý, lebo obchádzal a nedodržiaval zákony. Preto zákonníci s farizejmi naň striehli, či v sobotu uzdraví, aby ho mali z čoho obžalovať.

Striehli na neho. Tohto sa musí kresťan – každý človek vyvarovať. Je to pre jeho osobné dobro. Ináč ho to veľmi deformuje. Preto sú napríklad veľmi nebezpečné horoskopy. Samozrejme, že sú výmysel, ale... Niečo sa zle stane, a už si to čitateľ (najmä čitateľky) domyslia, že je to ten osud – hviezdy. Taký človek stráca slobodu a tým aj pokoj. Horšie je to s uzdravovateľmi a vykladačmi karát, ktorí aj cez televízne kanály robia veľký biznis. Povedia: Máte v okolí neprajníka. Mate zlú energiu, potrebujete uzdravenie. Budem vám posielať pozitívnu energiu. A tak ako v úvode babka videla v dobrom chlapcovi zlodeja, tak takýto labilný človek vidí v mnohých ľuďoch neprajníkov, ktorí ich oberajú o energiu, prajú im zlo, čarujú, urieknu ich a hubia ich domáce zvieratá... Nespia, nemajú pokoja, striehnu aby prichytili toho neprajníka. Chodia stále namrzení, pohľad majú ako keby vypálili dedinu. Kto im odoberá energiu? Tí čo im za drahé peniaze posielajú energiu a sami sebe.

Čudujeme sa, že farizeji a zákonníci boli takí nerozumní a neveriaci. Ježiš robí radosť chorým a oni plní nenávisti na neho striehnu. Viac sa čudujme, že tí čo majú po svätom prijímaní v srdci Ježiša, sa boja „zlej energie“ a neprajníkov. Alebo nemajú v srdci Ježiša?

Turzovka, 10.9.2018