Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kor 1, 26-31, Mt 25, 14-30 

Pamätáte na včerajšie podobenstvo.

Nemúdre panny neurobili nič zlé, a predsa im Ženích povedal: Nepoznám vás. No, nedá sa povedať, že neurobili nič zlé. Nesplnili úlohu, zanedbali dobro. Vyznávame to v prvom akte pokánia na začiatku sv. omše. Len si to málo pripomíname pri večernom spytovaní svedomia a pred spoveďou.To nám zdôrazňuje Pán Ježiš svojim podobenstvom aj dnes. Sluha s jedným talentom nerozkradol peniaze svojho pána, ale nič s nimi neurobil. Práve to bola jeho chyba. Jeho pán mu povedal: ‚Zlý a lenivý sluha! Vedel si, že žnem, kde som nesial, a zbieram, kde som nerozsýpal? Mal si teda moje peniaze dať peňazomencom a ja by som si bol po návrate vybral, čo je moje, aj s úrokmi. Vezmite mu talent a dajte ho tomu, čo má desať talentov.

Dokonca ho pán potrestal. Podobenstvo končí slovami: A neužitočného sluhu vyhoďte von do tmy; tam bude plač a škrípanie zubami.‘“

Domnievam sa, že aplikácia podobenstva do života je jasná. Teoreticky. Prakticky je to náročnejšie. Svätci nemali problémy s dodržiavaním prikázaní. Zdá sa, že to bolo u nich samozrejme. Prečo sa napriek tomu cítili nehodnými? Lebo boli vo vyššom poschodí duchovného života – vzťahu k Bohu a kládli dôraz na to, aby nezanedbávali dobro. Aj keď toho urobili neskutočne veľa, boli si vedomí, že majú robiť viac. Nechceli zakopať talenty.

Turzovka, 1.9.2018