Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Helena sa narodila okolo roku 255 v meste Drepanume v Bitými v Malej Ázii.

Hoci nízkeho pôvodu, stala sa manžel­kou neskoršieho cisára Konštancia Chlóra, ktorý ju však po čase prepustil. No keď sa stal jeho syn Konštantín Veľký vladárom, vzal si ju na svoj dvor a dal jej cisársky titul Augusta. Helena sa stala horlivou kresťankou a potvrdila to tým, že bola veľkodušná voči chudobným a trpiacim, ako aj tým, že sa pričinila o stavbu mnohých kostolov, napríklad bazilík v Betleheme, na Olivovej hore atď. Pripisuje sa jej aj nájdenie Kristovho kríža v Jeruzaleme. Zomrela okolo ro­ku 330 v Ríme.

Od odpadkov k trónu...

Bola krásna a ušľachtilá. Žila podľa prirodzeného zá­kona, držala sa svedomia. Povolaním — poštmajstrová! Takto ju stretol rímsky dôstojník Konštancius Chlórus. Ve­dľa krásnej a dobrej manželky aj on sa stal «dobrým človekom». Svätý Ambróz napísal o nej: «Bola to dobrá správkyňa maštali. Všetko pokladala za kal, aby získala Krista. Preto ju Kristus od odpadkov povýšil na trón.»

Hoci boli s manželom pohania, snažili sa robiť skutky kresťanského milosrdenstva. Narodil sa im syn Konštantín. Keď sa však Chlórus r. 292 stal spolucisárom, rozviedol sa s Helenou a oženil sa s dcérou spoluvladára Herkulea. Patrilo to k úradu.

Helena sa nezrútila. Veď hľadala už dávno väčšiu istotu a dokonalejšiu lásku. Hľadala Krista. Utiahla sa do Trevíru, tu žila skutkom milosrdenstva. Syn Konštantín ju veľmi miloval. Keď dospel, porazil všetkých nepriateľov a matku pozval k sebe. Korunoval ju za cisárovnú a na jej česť dal raziť peniaze a medaily. Podľa jej túžby po Bohu — Boh ju priťahoval k výškam... Bola ešte stále pohanka, hoci počula už mnoho o Kristo­vi. Bola to žena viery a vysokého intelektu. Chcela ísť po stopách Kristových, kde žil, kde pre ňu pracoval, trpel a umieral, Vydala sa na púť do Svätej zeme.

Za pomoci tamojšieho biskupa, svätého Makária, ob­javila všetko, ba viac ako snívala. Cisárovná Helena — pohanka, objavila kríž Spasiteľa, nástroje jeho umučenia. Prvá ich zbožne pobozkala a slávnostne intronizovala. V Betleheme i na Olivovej hore dala postaviť svätyňu a po­ložila základ chrámu Božieho hrobu.

Keď splnila poslanie púte, vrátila sa k synovi, kde pri­jala 60-ročná svätý krst. Zvyšok života strávila s Kristom a pre Krista. Rozpustila otrokov, rozdala majetky. Po prí­klade Matky Márie stala sa sama matkou trpiacich, chudob­ných, matkou ľudu!

«Túžim sa rozpadnúť a žiť s Kristom!» — volala svätá Helena, ako apoštol národov. A s ním rovnako «všet­ko pokladala za stratu v porovnaní s nesmierne vzácnym poznaním o Kristovi Ježišovi!» (Flp 3,8).

Pane, celý život tejto veľkej sestry bol hľadaním teba. Celý jej život bol púťou k tebe... Ty si ju pozdvihol «od odpadkov k trónu», aby si jej umožnil nájsť tvoj kríž.

Kríž, nástroj tvojej prehorkej smrti. Ona si to pokladala za najväčšiu česť, a ty nám hovoríš, že v každej bolesti brata a sestry zanechal si úlomok z nástrojov tvojho umu­čenia. Máme ich hľadať s takou snahou a túžbou, ako sestra Helena hľadala kríž.

Pane Ježišu, daj nám pochopiť, že v každej bolesti bratov je čiastočka tvojho kríža. Treba ju preto povýšiť, objať, pobozkať a postaviť nad ňou chrám — teba!

Ak takto putujeme, ty nás pozdvihneš od týchto chu­dákov k trónu tvojho Božského Srdca. A tu sa oddá naozaj putovať!

ROZHODNUTIE

Budem objavovať kríž Spasiteľa v blížnych

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými