Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Patrón (latinsky Patronus) bol v antickom Ríme pán vo vzťahu k svojim klientom alebo prepustencom z otroctva.

Označuje tiež vzťah bývalých rímskych úradníkov a vojvodcov k spravovaným provinciám. Patrón vystupuje v ich záujme v politike alebo inak obhajuje ich záujmy.

Vo všeobecnej reči sa patrónom rozumie tiež osoba alebo skupina osôb, ktorá určitým spôsobom chráni či podporuje iného človeka alebo skupinu osôb - drží nad nimi patronát - ochranu.

Svätci ako patróni:

Patrónom sa v Cirkvi rozumie svätec, ktorému sa prisudzuje príhovor alebo ochrana buď na určitom území, nad určitými osobami alebo v niektorej ľudskej činnosti. V zobrazení svätcov túto pomoc často predstavuje určitý symbolický predmet. Svoje patróny majú napr. Krajiny, biskupstva či jednotlivé mestá, remesla alebo povolania. Tak máme aj patrónov Európy.

Patróni Európy - tento titul udelila Cirkev významným svätcom, ktorí sa zaslúžili o formovanie duchovného a kultúrneho dedičstva Európy. Sú to:

- sv. Benedikt za patróna Európy ho vyhlásil pápež Pavol VI. V roku 1964

- sv. Cyril a Metod slovanskí vierozvestovia, vyhlásení roku 1980 Janom Pavlom II.

- sv. Brigita Švédska

- sv. Katarína Sienska

- sv. Terézia Benedikta od Kríža – Edith Steinová.

Všetky tri svätice za spolupatrónky vyhlásil Ján Pavol II. roku 1998.