Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Je Zebedejov syn a brat apoštola Jána. 
Narodil sa v Betsaide. Bol svedkom významných Pánových zázrakov. Okolo roku 42 ho Herodes zavraždil. Najväčšej úcte sa teší v Compostelle v Španielsku, kde je slávna bazilika zasvätená jeho menu. 

O dnešnou oslávencovi a jeho bratovi sa môžeme dozvedieť z Homílií svätého biskupa Jána Zlatoústeho na Evanjelium podľa Matúša 

Zebedejovi synovia naliehajú na Krista slovami: „Povedz, aby jeden z nás sedel po tvojej pravici a druhý po ľavici.“ (porov. Mk 10,37) A čo on? Aby im ukázal, že nežiadajú nič duchovné a že by sa to nikdy neodvážili žiadať, keby vedeli, čo to je, hovorí: „Neviete, čo žiadate“ (Mk 10,38), aké je to veľké, aké obdivuhodné, ako to presahuje aj samotné nebeské mocnosti. Potom dodáva: „Môžete piť kalich, ktorý mám ja piť, a môžete byť pokrstení krstom, ktorým som ja krstený?“ (porov. Mk 10,38) Chce tým povedať: „Vy hovoríte so mnou o poctách a vencoch, ja hovorím o zápasoch a pote. Lebo teraz nie je čas na odmeny, ani sa teraz nezjaví tá moja sláva. Terajší život je čas porážok, bojov a nebezpečenstiev.“

A všimni si, ako ich formuláciou otázok aj povzbudzuje, aj láka. Nehovorí: „Dokážete zniesť porážku? Môžete vyliať svoju krv?“ Ale pýta sa: „Môžete piť kalich?“ Potom ich vábi: „Ktorý mám ja piť“, aby im jeho spoluúčasť dodala ochoty. Nazýva to krstom, a tak ukazuje, že z toho vzíde veľké očistenie pre celý svet. Na to mu oni odpovedajú: „Môžeme.“ (Mk 10,39) Rozohnení to hneď sľubujú, hoci nevedia, čo hovoria, ale očakávajú, že dosiahnu, čo žiadali.

A čo on? „Môj kalich budete piť, aj krstom, ktorým som krstený ja, budete pokrstení.“ (porov. Mk 10,39) Predpovedal im veľké dobrá: „Budete poctení mučeníctvom a budete trpieť tak, ako budem trpieť ja, ukončíte svoj život násilnou smrťou a budete v tom mojimi spoločníkmi. Ale dať niekomu sedieť po mojej pravici a po ľavici nepatrí mne; to dostanú tí, ktorým to pripravil môj Otec.“ (porov. Mk 10,40) Najprv povzbudil a podnietil ich ducha, povzniesol ich nad zármutok a potom opravil ich žiadosť.

„Vtedy sa ostatní desiati namrzeli na oboch bratov.“ (Mt 20,24; porov. Mk 10,41) Vidíš, akí nedokonalí boli všetci, aj tí, čo sa pokúšali predísť ostatných desiatich, aj desiati, ktorí závideli tým dvom? Ale, ako som povedal, ukáž mi ich neskôr a uvidíš, že už v nich nie je nič zo všetkých týchto vášní. Počúvaj, ako ten istý Ján, ktorý teraz prišiel s touto prosbou, prenecháva prvé miesto vždy Petrovi, aj vtedy, keď káže, aj keď robí zázraky, ako je to v Skutkoch apoštolov. A Jakub potom už nežil dlho; od samého začiatku ho spaľovala veľká láska, zanechal všetko ľudské a vystúpil na takú výšku, že ho čoskoro zabili. 

Modlime sa

Všemohúci a večný Bože, ty si prvotnú činnosť apoštolov požehnal mučeníckou krvou svätého Jakuba; vrúcne ťa prosíme, daj, aby tvoja Cirkev čerpala posilu z jeho mučeníctva a pod jeho ochranou sa ustavične vzmáhala. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.