Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

 Iz 10, 5-7. 13-16, Mt 11, 25-27 

Páčia sa vám takí ľudia, ktorí sa vystatujú, potupujú iných, zneužívajú svoje postavenie?

Odpoveď asi nie je jednoznačná! Vidím to u chlapcov. Im sa páči arogantný, sebavedomý, tvrdý hráč, ktorý sa vystatuje nad iných. Zdá sa, že aj oni takí chcú byť. Samozrejme, nepáči sa im to vtedy, keď sa k nim niekto tak správa.

Takéhoto muža – vládcu vykresľuje prorok v prvom čítaní: ...on má v úmysle ničiť a vyhubiť nemálo národov. Lebo hovorí: ‚Silou svojej ruky som všetko urobil a svojou múdrosťou, lebo som rozumný; odstránil som hranice národov, vyraboval som ich pokladnice a ako všemocný som strhol tých, čo sedia na tróne. Ďalej zaujímavým obrazom popisuje ako sa zmocňuje bezbranných, ktorých sa nik nezastáva: Ako na hniezdo siahla moja ruka na bohatstvo národov, ako sa zbierajú opustené vajcia, tak som zhrabol celú zem a nebolo toho, kto by zatrepotal krídlom, otvoril zobák a zapišťal. Neprekonateľne vyjadruje hlúpu aroganciu pyšného človeka: Vari sa bude vypínať sekera nad toho, čo ňou rúbe? Alebo sa píla bude vyvyšovať nad toho, kto ju ťahá? Ako keby prút hýbal tým, čo ho dvíha, akoby palica dvíhala toho, ktorý nie je z dreva.

Na základe tohto, veľmi ľahko pochopíme slova Pána Ježiša: Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich maličkým. Áno, Otče, tebe sa tak páčilo. Sýrsky vladár sa považoval za tak múdreho a rozumného. Preto Izaiáš predpovedá: Pán, Vladár zástupov, pošle na jeho vykŕmených vojakov hlad a pod jeho slávou bude zúriť ako páľa ohňa horúčosť – zhorí jeho pýcha.

Chce Boh zvíťaziť nad človekom? Tak to je veľmi hlúpa otázka. Prečo by chcel nad nim víťaziť, prečo by sa tešil z hlúposti človeka? Veď on ho stvoril, on mu všetko dal.

Človek však často berie vo svojej naivite Boha za konkurenta. Jeho príkazy za obmedzovanie. Vidno to zreteľne v živote Juliána Odpadlíka – Apostatu (331-363). Poznal Ježiša Krista, ale odmietal kresťanstvo, ktorému dal slobodu jeho strýc Konštantín Veľký. Chcel obnoviť staré pohanstvo. Kresťanov volal Galilejskí. Keď zomieral mal vykríknuť: Zvíťazil si Galilejský! Chcel zvíťaziť, obnovením pohanskej filozofie, opravovaním pohanských chrámov? Možno. Bolo to vypínanie sekery nad toho, čo ňou rúbe, píly nad toho, kto ju ťahá, prútu nad toho čo ho dvíha. Určite nad nim nechcel zvíťaziť Ježiš Kristus! Prečo by aj chcel?!

Človek arogantný a pyšný sa podobá sekere, píle, prútu, veciam ktoré sa vystatujú, že robia samé.

Turzovka, Staškov, 18.8.2018