Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Oz 14, 2-10, Mt 10, 16-23 

Niekoho upozorniť, pokritizovať – nič jednoduché!

A niekedy je to potrebné. Najmä vo vzťahu rodičia – deti, pedagóg - žiak, priateľ voči priateľovi... Naši predkovia túto problematiku dali do zvláštneho prirovnania zo stolovania: Natrieť a potom odrezať. V praxi to znamenalo pochváliť a potom upozorniť – vytknúť.

U prorokov je to naopak. Riadili sa heslom: Najskôr odrezať a potom pomazať. Oni väčšinou iba odrezávajú, málokedy mastia – potešujú. Aj dnes sme to to videli u Ozeáša: Vráť sa, Izrael, k Pánovi, svojmu Bohu, lebo si uviazol vo svojej neprávosti. Hovorí tvrdo hlavne proti Severnému kráľovstvu. Dnes sme ho však počuli aj potešovať: Vyliečim ich nevernosť, úprimne ich budem milovať, lebo sa môj hnev od nich odvrátil. Potom pridáva pekné prirovnania z prírody. Pre vtedajších poslucháčov boli veľmi blízke: Budem pre Izrael ako rosa, kvitnúť bude ako ľalia, korene zapustí ako Libanon. Jeho konáre sa rozrastú, nádherný bude ako oliva a voňať bude ako Libanon. Vrátia sa a v mojej tôni sa usadia, pestovať budú pšenicu a rozkvitnú ako vinica, ktorá má chýr ako víno z Libanonu.

Pozrime sa z pohľadu povedaného na evanjelium. Pán Ježiš vôbec nemastí! Aj keď tu nejde o kritiku, napomínanie. Skôr je to upozornenie na ťažkosti. Môžeme povedať, že tiež najskôr reže. Hovorí nie v duchu ľudovej múdrosti: Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú, ale:  „Hľa, posielam vás ako ovce medzi vlkov... Chráňte sa ľudí, lebo vás vydajú súdom, budú vás bičovať vo svojich synagógach a pre mňa vás budú vláčiť pred vladárov a kráľov... Brat vydá na smrť brata a otec dieťa. Deti povstanú proti rodičom a pripravia ich o život. Všetci vás budú nenávidieť pre moje meno... Keď vás budú prenasledovať v jednom meste, utečte do druhého.

Predsa nájdeme aj v dnešnom úryvku nejaké to pomazanie - potešenie: Ale keď vás vydajú, nestarajte sa, ako a čo budete hovoriť, lebo v tú hodinu vám bude dané, čo máte povedať. Veď to už nie vy budete hovoriť, ale Duch vášho Otca bude hovoriť vo vás. Ale kto vytrvá do konca, bude spasený.

Kresťania sú v ostatných rokoch nepredstaviteľne mučení a vraždení po celom svete kvôli svojej viere. Zvlášť v ostatných rokoch je to až hrozné. Preto musím očakávať opozíciu tých, ktorí sú proti evanjeliu. Ježiš očakáva, že nebudeme žiť v zóne pohodlia. On nás vyzýva, aby sme obhajovali vieru. Ježiš to hovorí tak, ako to je. Neponúka žiadne medové motúzy. Musím sa pýtať Pána: Som ochotný prijať ťažkosti pri jeho nasledovaní?" Pane, prosím posilnite moju vieru a daj mi odvahu, aby som žil podľa tvojej vôle. Pomôž aby som vytrval dokonca.

Turzovka, 13.7.2018