Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Oz 8, 4-7. 11-13, Mt 9,32-38

Stretávame sa s pojmom sekularizácia.

Jednoducho by sme to slovo mohli preložiť ako zosvetštenie. Keď to slovo rozložíme a dáme do života, tak to je: vytláčanie náboženského z ľudskej činnosti, oddeľovanie cirkví od verejného života, nahradenie náboženských funkcií svetskými inštitúciami, najmä oddeľovanie cirkví od štátnych štruktúr a inštitúcií, nahradenie náboženských názorov ateistickými názormi. Tiež sa môže chápať ako modernizácia náboženstva v tom zmysle, že prechádza z inštitucionálnej roviny do individuálnej roviny (to je dnes to rozšírené – nepotrebujem Cirkev). Ešte by sme mohli hovoriť o sekularizácia školstva, politickej sekularizácii, duchovnej sekularizácii.

Nič nové pod slnkom.

V dnešnom prvom čítaní sekularizmus kritizuje prorok Ozeáš, ktorý v mene Božom (ako sa to na proroka patrí) hovorí: Toto hovorí Pán: „Oni si ustanovujú kráľov, ale bezo mňa, dosádzajú kniežatá, a ja o tom neviem. Zo striebra a zlata robia si modly na vlastnú skazu. Zavrhujem tvoje teľa, Samária; môj hnev vzplanul proti nim.

Spočiatku v starozákonnom ľude si volili kráľa podľa vôle Božej. V severnom kráľovstve – Samárii, ktorá sa odtrhla si ich vyberali bez Boha.

To bol vlastne politický, a nielen politický, sekularizmus. Nemusíme ísť tak ďaleko. Vy starší si pamätáte takýto sekularizmus. Komunisti nahradili cirkevné inštitúcie straníckymi. Miesto Vatikánu - Kremeľ. Miesto misii – internacionalizmus. Miesto krstu – vítanie dieťaťa, miesto 1. sv. prijímania – pioniersky sľub, miesto birmovky – zväzácky sľub, miesto manželstva – civilné manželstvo. Miesto Cirkvi – strana. A to v mnohom pretrváva. Všetko podľa životnej skúsenosti: Diabol sa opičí po Bohu

Menej starí si pamätajú ako tetky nosili v modlitebných knižkách obrázok „Otca národa“.

Všetci si pamätáte a vlastne žijete sekularizmus. Nepovedal by aj o nás prorok: Oni si ustanovujú kráľov, ale bezo mňa, dosádzajú kniežatá, a ja o tom neviem. Koho volila naša „kresťanská krajina“, „kresťanské Kysuce“?

Samária si dala miesto Boha Bála a padla, aj komunizmus padol, aj tí ďalší padajú. Nie však sekularizácia. Človek je nepoučiteľný.

Čo na to teraz Boh? Vieme to. Už ani neodsudzuje ako to bolo v Starom zákone. Odsudzujeme sa sami (nakoniec tak to bolo aj v Starom zákone). Robí to, čo v čase keď chodil po zemi. Pán Ježiš nás ľutuje. Evanjelista píše: Keď videl zástupy, zľutoval sa nad nimi, lebo boli zmorené a sklesnuté ako ovce bez pastiera. Vtedy povedal svojim učeníkom: „Žatva je veľká, ale robotníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu.“ Prosme, aby nás chránili od sekularizmu. 

Turzovka, 10.7.2018