Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Am 8, 4-6. 9-12, Mt 9,9-13

Veľkosť človeka.

V čom je? A nehovorte, že nechcete byť veľkí, niečo znamenať. V čom môže a má byť veľkosť človeka?

Zachytil som reláciu Trochu inak s Adelou Banášovou v SND. Keďže mala hosťa, ktorého trochu poznám a mali hovoriť o duchovných veciach, pozeral som to. Moderátorka predstavila hosťa a pochválila ho ako je vkusne oblečený. On sa postavil a zapózoval. Pre mňa to bolo trápne. Očakával som niečo iné ako hovorenie o tom odkiaľ má také tričko... Asi videli veľkosť v niečom inom.

V prvom čítaní sme počuli ako sociálny prorok Amos kritizuje tých čo hľadali svoju veľkosť a šťastie v nekalom obchodovaní - zmenšovali mieru, zvyšovali ceny a používali falošné váhy... A to preto aby zbohatli a mohli kupovať úbohých za peniaze a bedára za pár sandálov a predať aj smeti z obilia.

Prorok poukazuje na iné hodnoty, ktoré budú chýbať. Píše: Hľa, prídu dni, hovorí Pán, keď pošlem hlad na krajinu; nie hlad po chlebe ani smäd po vode, ale po slove Pánovom.“ Putovať budú od mora k moru, budú chodiť od severu až na východ, čo budú hľadať Pánovo slovo, ale nenájdu.

Boh sa predsa zmiloval nad ľudstvom a poslal svojho Syna a ukázalo sa, že niektorí bohatí majú prorokom spomínaný hlad. A tak sa stalo. Ježiš videl na mýtnici sedieť človeka menom Matúša a povedal mu: „Poď za mnou!“ On vstal a išiel za ním. A dokonca urobil hostinu. Našiel inú veľkosť a sebarealizáciu ako je hromadenie bohatstva. Mal hlad a smäd po Pánovom slove.

Včera sme mali Slávnosť Cyrila a Metoda. Odišli z krajiny kde mali chrámy zlatom sa trblietajúce, mali svoje postavenie a predsa prišli na Veľkú Moravu. Porovnajte napríklad veľkolepú Hagiu Sofiu s malými rotundami na Veľkej Morave. Metod bol miestodržiteľom veľkej provincie, Cyril filozofom, obaja s veľkými možnosťami. Predstavte si, žeby Cyril a Metod ostali v Carihrade Keby robili „svetskú kariéru“ a žili v luxuse, boli by takí veľkí a tak oslavovaní? Stali sa veľkí a slávni, lebo to ani nehľadali!

Áno, chceme byť veľkí, niečo znamenať. Pouvažujme v čom a prečo!

Turzovka, 6.7.2018