Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

 Nár 2, 2. 10-14. 18-19, 20-21, Mt 8, 5-17 

Čo je základom zaľúbenia, lásky ako aj dobrých vzťahov?

Nesporne úcta, to že si iného vážime! Teší nás, keď si nás niekto všimne. Najmä ak má dobré postavenie. Prečo dochádza k stroskotaniu priateľstva, lásky i manželstiev? Zovšednejú si a prestanú jeden druhého obdivovať, vážiť si. Preto je alkohol tak veľmi nebezpečný. Opitý človek stratí vážnosť a úctu okolia.

Prečo svätci a veľkí ľudia sú takí obľúbení a tak veľa dokázali? Paradoxne si uvedomili veľkosť iných. Uvedomili si veľkosť Boha a svoju závislosť na ňom. Boli - nazvime to starým slovom - pokorní. 

Pozor! Pokora to nie je utrápenosť a tragédia človeka, ako nám ju popísalo prvé čítanie z knihy s príznačným názvom: Náreky. Tam sme čítali: Na zemi sedia, zamĺkli starci sionskej dcéry; na hlavu sypú si popol, do vrecoviny sa odiali; až po zem si zvesili hlavy jeruzalemské panny.

Oči mám vpadnuté od sĺz, vnútro sa mi búri, pečeň mi na zem vyteká pre nešťastie dcéry môjho ľudu; nemluvňa i dojča hynú na uliciach mesta.

Takáto tragédia však môže viesť k ozajstnej pokore. Ku ktorej nakoniec vyzýva prorok: Zo srdca volaj k Pánovi, obranca dcéry Siona, ako potok vylievaj slzy vo dne i v noci. Nedopraj si odpočinok, nech sa nezaviera zrenica tvojho oka.

Ešte lepšie to vidíme v príbehu popísanom v evanjeliu. Keď Ježiš vošiel do Kafarnauma, pristúpil k nemu stotník s prosbou: „Pane, sluha mi leží doma ochrnutý a hrozne trpí.“ On mu povedal: „Prídem a uzdravím ho.“

Stotník mu odpovedal: „Pane, nie som hoden, aby si vošiel pod moju strechu, ale povedz iba slovo a môj sluha ozdravie.

Stotník vychádza z bôľu k prosbe. Uvedomuje si, že on si nemôže pomôcť pri chorobe sluhu. Už to je jeho veľkosť, že si váži sluhu! Vie, že uzdraviť môže iba Ježiš. Zároveň si uvedomuje, že on ako pohan nie je hodný, aby ho Ježiš vypočul a dostal ho z trápenia.

Všimnime si kroky k pokore: Uvedomenie si bezmocnosti – teda reality. Druhý krok je hľadanie pomoci u Boha. Nasleduje uvedomenie si nehodnosti.

Ako to skončilo u stotníka? Veľkou úctou k Ježišovi, obdivom k nemu. Sám Ježiš ho pochválil: „Veru, hovorím vám: Takú vieru som nenašiel u nikoho v Izraeli.

Stotník vo svojom trápení, beznádejí prišiel k realite – pravde. Terézia Avilská povedala: Pokora je pravda. Prišiel k pravde o sebe o Ježišovi a našiel v ňom spásu. Čím to začalo? Jeho úctou, stotníka, veliteľa, k svojmu sluhovi. Vidíme tu úctu k človeku i k Bohu.

Vysoká, 30.6.2018