Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

2 Kr 11, 1-4. 9-18. 20, Mt 6, 19-23

Břetislav Kafka, ktorý sa zaoberal hypnózou, sugesciou, telepatiou, prírodným liečiteľstvom a okultizmom v knihe Experimentálna psychológia píše o tom, že keď zhypnotizuje médium do určitého stupňa, médium potom vidí od aury sledovaného človeka nejakú „svetelnú nitku“, ktorá ho vedie k tomu čo má rád, na čo myslí.

Nejdem diskutovať o pravdivosti tohto experimentu, pripisovať mu nejakú váhu. Na základe tohto si môžeme však položiť otázku: Kam smeruje naša „svetelná nitka“.

U iných to vieme dosť dobre posúdiť aj bez zhypnotizovaného média. Zoberme si napríklad dnešné prvé čítanie. Počuli sme v ňom ako Atália Ochoziášova matka, keď jej syn zomrel, povstala a vyhubila celý kráľovský rod. Chcela byť kráľovnou ona. Jej „svetelná nitka“ smeroval ku kráľovskej korune. Počuli sme koľko zla to narobilo.

Preto nás Pán Ježiš vyzýva: Nezhromažďujte si poklady na zemi, kde ich moľ a hrdza ničia a kde sa zlodeji dobýjajú a kradnú. V nebi si zhromažďujte poklady; tam ich neničí ani moľ ani hrdza a tam sa zlodeji nedobýjajú a nekradnú. Lebo kde je tvoj poklad, tam bude aj tvoje srdce.

Prečo je bohatstvo také nebezpečné? Dehonestuje človeka. Je to vždy niečo, čo je nižšie od človeka. Čo ho nemôže urobiť šťastným! Veci nemôžu človeka naplniť. Katechizmus Katolíckej Cirkvi v čísle textu 29 hovorí, že človek môže na „dôverné a životné spojenie s Bohom“ zabudnúť, môže oň nedbať, ba výslovne ho odmietnuť. Vymenúva tam tieto dôvody:

- vzbura proti prítomnosti zla vo svete,

- náboženská neznalosť alebo ľahostajnosť,

- zlý príklad veriacich,

- dočasné starosti a bohatstvá,

- myšlienkové prúdy, ktoré sú nepriateľské náboženstvu,

- náklonnosť hriešneho človeka ukrývať sa zo strachu pred Bohom a k úteku pred Jeho výzvou

Vidíme, že je tam zaradené i bohatstvo.

Takže: Kde smeruje naša „svetelná niť“? Alebo povedzme si to evanjeliovo: Kde je naše srdce?

Staškov, 22.6.2018