Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

1 Kr 18, 41-46, Mt 5, 20-26 

Ak vychovávate psa, aby aspoň trochu poslúchal, musíte ísť na neho trestom, alebo odmenou.

Je potrebné dať mu nejaké medze, aby sa mu nemuselo podriaďovať okolie, alebo ak je veľký, aby neohrozil zdravie a životy ľudí.

Ako je to s človekom? Možno podobne. U človeka však apelujeme aj na jeho rozum a cit. Vychováme svedomie. A je tu aj sebavýchova. Tá je aj u zvierat. Ak zviera vbehne ku kosačke a dostane strunou po nose, viac tam nepôjde.

Ako je so sebavýchovou u človeka. Ak sa dieťa popáli a poviete mu „kik“ – už si zvykne dať pozor. Zdá sa však, že u človeka je to zložitejšie, lebo mu už otupeli pudy a inštinkty.

Ako je to v etickej a morálnej oblasti? Ešte zložitejšie. V evanjeliu sme čítali: Počuli ste, že otcom bolo povedané: ‚Nezabiješ!‘ Kto by teda zabil, pôjde pred súd. Dodržiavali 5. Boží príkaz, lebo im bolo povedané. Tento zákon im bol povedaný Mojžišom. Hovoríme, že bol Bohom vpísaný s ostatnými prikázaniami do srdca – teda svedomia. Ale čo neveriaci?! Niekto povedal, že takí by mali byť preventívne daní za mreže. Keby toto čítali (počuli) neveriaci, iste by sa vzbúrili a argumentovali, že sú lepší ako veriaci a skôr mňa dali za mreže.

Položme si my tú otázku: Prečo by sme mali dodržiavať príkaz: Nezabiješ?! Mnohí si povedali: Prečo by som si mal ctiť rodičov, svätiť nedeľu, ovládať sex, nekradnúť, nerozbíjať manželstvo „nezabíjať“ dobré meno iného, neklamať ho... Mnohé z vymenovaných hriechov nie sú ani trestné a mnohí sa nimi chvália. Mnohých takýchto dokonca volíme, aby nás reprezentovali!

Tak prečo dodržiavať tento príkaz? Prečo my veriaci? Zo strachu pred trestom, alebo z lásky k Bohu? Aj strach pred Božím trestom zachraňuje ľudí pred konaním zla. Kto však nekoná zlo len kvôli strachu, zostáva v hĺbke zlým človekom, v podstate rovnakým ako ten, kto koná zlo bez akýchkoľvek škrupúľ. Boh pozerá na naše srdce. Preto nám Ježiš dnes povedal: „Ak vaša spravodlivosť nebude väčšia ako spravodlivosť zákonníkov a farizejov, nevojdete do nebeského kráľovstva. Ježiš nás pozýva k „väčšej spravodlivosti“, teda aby sme boli dobrí vnútri a dobro bolo prejavom lásky v nás. Preto nás nemôže prekvapiť, čo napísal sv. Ján: Každý, kto nenávidí svojho brata, je vrah. A viete, že ani jeden vrah nemá v sebe večný život (1 Jn 3,15).

Otestujme sa akí sme. Príkaz „Nezabiješ“ dodržiavam zo strachu vtedy, ak sa previňujem tým čo vymenoval Ježiš ďalej. Ak inému povieš hlupák, blázon, keď sa nezmieriš s človekom a ideš pred oltár; ak ho nemáš rád. Nezabíjame. Lebo za to by sme boli odsúdení. A toho sa bojíme. Ohovárame, osočujeme, nadávame, lebo za to nie sme odsúdení. Potom sme dobrí, len navonok.

Prečo teda dodržiavame Božie prikázania? Lebo sme stvorení na princípe lásky. Lebo Stvoriteľ - Boh je láska, je k nám dobrý, chce aby sme boli dobrí k jeho synom a dcéram, teda našim bratom a sestrám.

Turzovka, 14.6.2018