Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Oz 14, 2-10, Mk 12, 28b-34

Predvčerom som sledoval v TV skvelý dokument o starostlivosti zvierat o svoje mláďatá.

Spomeniem dva postrehy:

Prvý postreh: Krokodília samica zniesla vajcia, zahrabala ich do piesku a z vody dlhý čas pozorovala a strážil to miesto. Keď prišiel čas vyliahnutia, prišla vyhrabala práve vyliahnutých krokodílikov, opatrne ich všetkých naraz zobrala do papule plnej ostrých zubov a doniesla do vody. Aj tam ich strážila pred loviacimi vtákmi.

Viedlo ma to k obdivu k Stvoriteľovi, že to takto zakódoval do prírody. Ako ináč by krokodíl vedel:

- do akej hĺbky má zniesť vajcia aby nezhoreli na slnku, alebo nezachladli vo väčšej hĺbke

- ako vie prečo ich má strážiť a kedy po ne ísť a prečo ich dať do vody

- ako sa naučil všetky mláďatá (bolo ich asi desať) zobrať do papule a ani jedno svojimi ostrými zubami neporaniť

- prečo ich kým nedorastú stráží pred loviacimi vtákmi...

Druhý postreh: Dokument bol filmovaný prostredníctvom „špiónov“. Boli zhotovení ako verné pohybujúce sa makety, ktoré sa dostali medzi sledované zvieratá. Týmto spôsobom mohli urobiť nevídané, doteraz nezistené skutočnosti. Takýto špión vo forme mladej opičky sa dostal medzi opice - hulmany. Po čase si špióna začali všímať. Jedna si ho zobrala pritúlila, ale ten jej spadol. Začala ho čuchať, hladkať a zistila, že je „mŕtvy“. Zaškriekala, všetky opice sa zišli, stíchli a potom začali „nariekať“. Urobili akoby rozlúčku s mŕtvym. Podobne urobili aj žirafy, keď našli roztrhanú družku. Dali sa do kruhu a všetky v tichosti sa s ňou „lúčili“.

Neviedlo ma to iba k obdivu k Stvoriteľovi, že to takto zakódoval do prírody. Ale uvažoval som aj nad odkazom pre nás. Odkaz sme počuli aj dnes:

Prvý odkaz: Prvé je toto: ‚Počuj, Izrael, Pán, náš Boh, je jediný Pán. Milovať budeš Pána, svojho Boha, z celého svojho srdca, z celej svojej duše, z celej svojej mysle a z celej svojej sily!‘ Aj z vyššie spomenutého, prvého postrehu, si Pán Boh zaslúži náš obdiv a úctu. Úcta a obdiv je základom pre lásku. Máme teda prečo milovať Boha.

Druhý odkaz: Druhé je toto: ‚Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého!‘ Iného, väčšieho prikázania, ako sú tieto, niet.“ Zo spomenutého druhého postrehu vidíme, že Boh – Stvoriteľ vpísal do živočíchov a o to viac do srdca človeka lásku k druhým. A preto by malo byť samozrejme, že máme radi aj iných ľudí. Navyše, keď si uvedomujeme, že Stvoriteľ nám dal prírodu i ľudí okolo nás a žiada od nás lásku k ním.

Turzovka, 9.3.2018