Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Jer 23, 5-8, Mt 1, 18-24 

Možno sa vám už stalo, že ste niekoho vnímali úplne ináč, aký v skutočnosti bol.

Napríklad  sa vám javil veselý, bezstarostný a priam s hrôzou ste po čase zistili, aké má veľké problémy a starosti. A začali ste ho obdivovať, ako to všetko zvládol.

Aj život Panny Márie často vnímame ako farebno-gýčový. Pritom to nemala vôbec jednoduché. A vôbec to nemala jednoduché práve vtedy, keď pri nej pristal krásny anjel s ľaliou v ruke – ako to často vidíme na obrazoch.  

Zvážte – Mária bola veľmi mladučká. Keď si predstavíte nejaké mladé dievča z okolia (napríklad jedno z pripravujúcich sa na birmovku), ktoré majú „strašné“ problémy z toho, že majú kučeravé vlasy a musia si ich žehliť, lebo chcú rovné (vraj sa to robí), alebo ich inú farbu, ktoré sú „na prášky“ z toho, že si ich nevšimol chlapec ale kamarátku, že má o kilo viac... a aké musela riešiť problémy Mária, tak ju musíme obdivovať.

Čo musela riešiť? Najskôr či je pri zdravom rozume, či je normálna. Nepreblyslo jej mysľou, či anjel nebol len fantázia? Potom musela riešiť svojho snúbenca Jozefa. Mohla nemyslieť na to, že Jozef bude mať problémy s jej tehotenstvom? Ako mu to vysvetlí?  

Scénka z dnešného evanjelia sa odohrala potom ako sa Mária vrátila od Alžbety a nedalo sa zakryť, že čaká dieťa.

Nebolo veru ľahké prijať posolstvo anjela, keď tomu nerozumela – a ako by aj mohla – a keď prinajmenšom tušila, že s tým budú komplikácie.

Nebolo vôbec ľahké povedať: Som služobnica Pána a v tomto postoji aj vydržať. Práve vyriešenie problému s Jozefom ju poučilo, že Boh sa postará. Preto v tejto dôvere dokázala byť stále služobnica Pána.

Mária sa naučila dôverovať Bohu. V tom  je jej veľkosť. Rovnako sa to naučil aj sv. Jozef.

Tak isto učí dôvere aj prorok Jeremiáš v prvom čítaní, keď pripomína zásahy Božie do dejín národa: Preto, hľa, prídu dni, hovorí Pán, keď už nebudú vravieť: „Ako žije Pán, ktorý vyviedol synov Izraela z egyptskej krajiny,“ ale: „Ako žije Pán, ktorý vyviedol a priviedol potomstvo Izraelovho domu zo severnej krajiny a zo všetkých krajín,“ kam som ich vyhnal, a budú bývať vo svojej krajine. Mária s Jozefom k tomu mohli predať: Tak ako nás vyviedol z problémov a neistoty po návrate od Alžbety.

Každého jedného z nás takto vedie Boh, pomáha zvládať ťažkosti a učí dôverovať.

Tak sa môže stať – ak sa naučíme tejto dôvere, že aj my dokážeme byť vo veľkých problémoch a starostiach  pokojní a vyrovnaní.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 18.12.2017