Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 9, 1-3. 5-6, Lk 1, 26-38

Cisár Jozef II. v roku 1785 zrušil v uhorskú nevoľníctvo.

Cisár Jozef II. v roku 1785 zrušil v Uhorskú nevoľníctvo. Ostalo poddanstvo, ktoré bolo zrušené v roku 1848. Nakoniec bolo zrušené aj cisárstvo. Bralo sa to ako víťazstvo a pokrok. A my oslavujeme kráľovnú.

Je tu však rozdiel. Panna Mária, ako kráľovná nie je tá čo chce vládnuť, ale pomáha dostať sa do kráľovstva lásky jej Syna.

Pomáha nám premôcť nevoľníctvo. To však môže byť zrušené nie zvonka (nejakým patentom – ako to volali), ale zvnútra. Oslobodiť sa od nevoľníctva – pripútanosti k niečomu je záležitosť každého človeka. Je to jeho osobná záležitosť a prirodzene aj úloha.

Ako nám môže pomôcť Panna Mária?

V dnešnom prvom čítaní sme počuli: Ľud, čo kráča vo tmách, uzrie veľké svetlo; nad tými, čo bývajú v krajine temnôt, zažiari svetlo. Panna Mária bola matkou chlapca, ktorý bude obdivuhodný Radca, mocný Boh, večný Otec, Knieža pokoja. Panna Mária povedala: „Hľa, služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova.“

 Pamätáte sa ako pomohla Panna Mária Ignácovi z Loyoly? Svoj šľachtický parádny oblek dal chudákovi, meč položil pred jej sochu. Bol otrokom svojich vojnových túžob, svojho ja, svojej slávy. Potom sa po vzore Márie chce stať služobníkom a žiť ako Mária na väčšiu česť a slávu Božiu.

V nedeľu som spomínal film rakúskeho dokumentaristu Ulricha Seidla: Ježišu, ty to vieš. V tomto intímnom dokumente sprostredkúva súkromné rozhovory šiestich hlboko veriacich ľudí s Bohom, ktorému sa zverujú so svojimi najosobnejšími túžbami i starosťami, ako sú manželské problémy, či partnerova nevera. Film získal cenu pre najlepší dokumentárny film na MFF v Karlových Varoch a viacero ďalších ocenení. Jeden pán sa tam Ježišovi vyznáva: Pozerám v TV program a ak je tam pekná žena, moderátorka, stávam sa otrokom jej myšlienok. Nerozmýšľam svojou hlavou.

Koľko je takýchto nevoľníkov!

Turzovka, 22.8.2017