Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Nm 11, 4b-15, Mt 14, 13-21 

V začiatkoch využívania elektrického prúdu sa využíval jednosmerný.

Postupom sa zistilo, že efektívnejší je striedavý prúd, ktorý sa znázorňuje sínusoidou.

Sínusoida je však aj vydrením psychiky človeka a jeho ťažkosti (i choroby). Dá sa dať do sloganu: Raz dole, raz hore.

Vyjadrujú to aj dnešné čítania Božieho slova.

Prvé čítanie: Synovia Izraela hovorili: „Kto nám dá mäso, aby sme sa najedli? Spomíname si na ryby, čo sme zadarmo jedli v Egypte; prichádzajú nám na um uhorky a dyne, pór, cibuľa a cesnak. Teraz máme vyschnuté hrdlo a naše oči nevidia nič iné, len mannu.“

Predtým boli z manny nadšený. Keď sa dostali k mäsu, zas sa prejedli a „išlo im krkom“. A nielen to: Predtým boli nadšení, že idú z egyptského otroctva a naraz by sa doň najradšej vrátili.

Podobnú sínusoidu vidíme i v evanjeliu. Učeníci sú nadšení z premenenia chleba a vzápätí je pre nich Ježiš „mátoha“. Vidno to i samého Petra. Po strachu hovorí: „Pane, ak si to ty, rozkáž, aby som prišiel k tebe po vode.“ Stačilo pár okamihov a keď videl silný vietor, naľakal sa. Začal sa topiť a vykríkol: „Pane, zachráň ma!“. Zas bol dole! Ale neskončilo to depresiou. O chvíľu s tými čo boli na loďke, klaňali sa mu a vraveli: „Naozaj si Boží Syn!“. Vieme, že pri tom to neostalo, alebo ako budeme počuť o pár dni, po prísľube Eucharistie, váhajú a uvažujú o odchode.

Sínusoida - nie. Máme radi stabilitu. Snáď na každého pôsobia výkyvy počasia. Je vtedy i najviac úmrtí. Dá s s tým niečo robiť? Dá. Športovci, ktorí trénujú za každého počasia to zvládajú, nemá na nich taký vplyv.

Počas týchto horúčav by sme boli radi, keby sa to teplo dalo uskladniť a využiť v zime. Zatiaľ to nevieme. Tak ako pri tréningu športovcov, tak sa to dá natrénovať i psychicky. Keď bol Ján Pavol II. v Afrike, jeho tajomník sa sťažoval na horúčavy. Pápež mu hovorí: Neboj v zime pôjdeme na Dolomity. Tam ti bude zas zima. Možno aj takto psychicky sa dá naladiť.  

Ježiš pomáhal apoštolom k vyrovnanosti. Aby neboli šokovaní z jeho utrpenia premenil sa pred nimi na hore Tábor, aby ich povzbudil.

Vychádza to: V ťažkých časoch myslieť na tie dobré. V dobrých časoch – aby sme nelietali v oblakoch, myslieť na tie ťažké.

Kresťan by mal byť vyrovnaným človekom.

Turzovka, 7.8.2017