Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 20, 17-27, Jn 17, 1-11a 

Pápež Pius XII. povedal: Najväčším nepriateľom Cirkvi je nevedomosť kresťanov.

Zvláštne však?! Jedno je isté, keby sme my kresťania mali lepšie vedomosti, určite by Cirkev mala vo svete väčšiu váhu a tým by bol lepši aj svet.

Ako je to s našimi vedomosťami o Cirkvi, Písme svätom, katechizme...?

Ak na túto problematiku pozerám z pohľadu vedomosti birmovancov, tak musím konštatovať, že je to skutočne veľmi biedne.

Dne sme počuli ako sa Ježiš vyznáva pred Nebeským otcom: Teraz poznali, že všetko, čo si mi dal, je od teba... A oni ich prijali a naozaj spoznali, že som vyšiel od teba, a uverili, že si ma ty poslal.

Nešlo tu iba o vedomosti, ale poznanie. Slovo poznať má v Biblii širší význam. Napríklad  po prvom hriechu, otvorili sa obom oči a spoznali, že sú nahí (Gn 3,7). Stvoriteľ skonštatoval: Hľa, človek sa stal ako jeden z nás! Poznal dobro i zlo (Gn 3, 21).

Toto slovo „poznať“ nájdeme aj v omnoho hlbšom kontexte: Adam potom poznal svoju ženu Evu a ona počala a porodila Kaina a povedala: „Získala som človeka od Pána. (Gn 4,1) A ďalej  Kain poznal svoju ženu a ona počala a porodila Henocha (Gn 4,17), či Adam opäť poznal svoju ženu a ona porodila syna a dala mu meno Set (Gn 4,25). A mohli by sme pokračovať. Vnímate ten rozdiel a hĺbku tohto slova.

Ak chceme spoznať Pána Ježiša ako apoštoli, nestačia iba informácie, vedomosti, ale niečo viac. V tom slove je poznanie, láska i cit. I vzťah o akom sme počuli v dnešnom prvom čítaní. Asi najlepšie to vyjadríme biblickým slovom „srdce“.

Každopádne je potrebne začať, ako vyzýva pápež Pius XII., vedomosťami. Ale neostať iba pri nich.

Turzovka, 30.5.2017