Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hebr 5, 1-10, Mk 2, 18-22 

My starí si pamätáme, že mnohé veci sa opravovali.

Do opravy sa dávali hodiny, obuv, televízory, rádia, práčky, dokonca sa štopkali i ponožky, plátali nohavice...  

Teraz sa opravuje z menovaných veci už veľmi málo. Rifle sa dokonca nosia roztrhané.

Ani auta – čo je drahšia záležitosť sa už málo vyvárajú, opravujú. Zvykne sa hovoriť: To sa už neoplatí opravovať, lacnejší vyjde kúpiť nové.  

Myslel na toto Pán Ježiš keď povedal: Nik neprišíva na starý odev záplatu z novej látky, lebo záplata vytrhne kus z neho, nové zo starého, a diera bude ešte väčšia. A nik nevlieva mladé víno do starých mechov, lebo víno mechy roztrhne a vyjde nazmar aj víno aj mechy, ale nové víno do nových mechov?

Zdá sa, že hej. Samozrejme v duchovnej oblasti. Ako keby chcel odkázať, tým, ktorí mu vytýkali: „Prečo sa Jánovi učeníci a učeníci farizejov postia, a tvoji učeníci sa nepostia?“, že sú už „neopraviteľní“, že treba vytvoriť úplne nové náboženstvo, nový postoj k modlitbe, k pôstu, k prikázaniam...

Preto musel „padnúť“ Starý zákon a vzniknúť Nový zákon. Členom Starého zákona – Židom to bolo veľmi ťažké, lebo boli skostnateli vo svojich predstavách. Keď svätý Peter pokrstil Kornélia – bola z toho aféra. Prečítajte si 10 a 11 hlavu Skutkov apoštolov.  Dočítate sa, že keď sa Peter po krste pohana Kornélia vrátil, tí čo boli z obriezky, mu dohovárali: "Vošiel si k neobrezancom a jedol si s nimi!" A Peter mal pritom veľkú autoritu danú samotným Ježišom. Vieme koľko mal s tým problémy sv. Pavol, apoštol.

Kresťania zo židovstva chceli iba opravovať, plátať Starý zákon. Nové víno dávať do starých nádob.

Vidíme, že Duch svätý cez Petra  a najmä Pavla urobil to, čo naznačil Pán Ježiš.

Je dobre premyslieť si to, lebo každá generácia je naklonená k židovstvu. K formálnym modlitbám, pôstu, skutkom a tým k neosobnému vzťahu k Bohu.   

Turzovka, 16.1.2017