Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Ef 6, 1-9, Lk 13,22-30

Poznáte otázky, ktoré si zároveň odpovedajú.

Poznáte otázky, ktoré podsúvajú odpoveď. Také kladú často moderátori v TV či v rozhlase. (Takú dostal napríklad aj tréner našej reprezentácie futbalovej Kozák, keď sa ho pýtali na výkon rozhodcu a dosť ho to pobúrilo). Také dostávate aj vy, keď pýtajúci sa chce, aby ste s nim súhlasili. 

Takú sme počuli ´v dnešnom evanjeliu: „Pane, je málo tých, čo budú spasení?“

Možno očakával, že Pán Ježiš skonštatuje: málo a povie mu, že je na ceste k spáse. On sa iste pripočítaval k tým, ktorí všetko plnia čo káže zákon a bude spasený.   

Ježiš neodpovedá podľa jeho predstav, možno ani podľa našich, ale povedal: Usilujte sa vojsť tesnou bránou...

Čo tým myslel? Ako keby mu chcel povedať: Buď chlap, zabojuj! Možno.

Z ďalších slov: ‚Jedli sme s tebou a pili, na našich uliciach si učil.‘ Ale on vám povie: ‚Ja neviem, odkiaľ ste; odíďte odo mňa všetci, čo pášete neprávosť! Vyplýva, že na ceste k spáse nemôžme rátať s korupciou, ani známosťami. V prvom čítaní to bolo potvrdené: váš Pán je v nebi a on nenadŕža nikomu.

Jednoducho a priamo povedané, treba zabojovať a zapracovať na sebe.

Na čom popracovať nám hovorí prvé čítanie. Pripomeňme si: poslúchajte svojich rodičov... cti svojho otca i matku... nedráždite svoje deti ale vychovávajte ich prísne a napomínajte ich v Pánovi... poslúchajte pozemských pánov... neslúžte iba naoko, ako tí, čo sa chcú páčiť ľuďom...slúžte ochotne... prestaňte sa vyhrážať, veď viete, že aj ich, aj váš Pán je v nebi a on nenadŕža nikomu. 

Vidíte čo spustila jedná otázka. Dobre, že bola položená, lebo nám pomáha na ceste k spáse.

Turzovka, 26.10.2016