Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sk 10,34a.37-43, Kol 3,1-4, Jn 20,1-9

Martin Heidegger: „Noc sveta nespočíva v Božej neprítomnosti. Spočíva v tom, že ľudia necítia bolesť z tejto neprítomnosti.“

Noc sveta. Čo si pod tým prestavujete? Prežíva svet noc? Ak uvážite vojny, terorizmus, hlad vo svete, zomierajúce deti od hladu, tak je to pravda. Ak sa necítite byť v „noci sveta“ – tak vám gratulujem.

Čo považujete za najväčšiu biedu sveta? Asi je to tá bezvýchodiskovosť. Nevieme nájsť riešenie. Bol kapitalizmus. Prišiel socializmus a čo všetko núkal! Sľuboval raj na zemi a padol ekonomicky, nik ho vlastne nedobyl. Je demokracia – sme nadšení?

Podobne: Odmietlo sa kresťanstvo – prišlo osvietenstvo, veda – úplný krach.

V čom vidí Heidegger tmu? Nie v neprítomnosti Boha. Boh tu je! Udržuje svet i náš život.

V čom teda? Necítime bolesť z jeho neprítomnosti. Neboli nás to! Nehľadáme ho. Ako keby sme boli radšej, že ho niet.

Aktuálne: Mnohí smútia, že sú zatvorené obchody, že je niečo drahšie... Necítia bolesť z Božej neprítomnosti.

Prežívali sme Veľkonočné trojdnie – boli sme v kostole. Uvedomujeme si, že potrebujeme Boha.

Gratulujem vám, ak cítite bolesť z neprítomnosti Božej – potrebujete sa ospravedlniť, vyspovedať...

Nechceme byť zavalení hmotou, nedostatkom času pre Boha. Nechceme byť ako alkoholik ležiaci v mraze, ktorý necíti zimu, svoju úbohosť, nevidí plač a nárek deti a manželky. Nechceme byť opití zhonom, luxusom, sebectvom, túžbou mať, byť, užívať si. Cítime bolesť z neprítomnosti Boha v našom živote. Svedomie nás upozorňuje.

Príkladom je pre nás Mária Magdaléna; cítila bolesť (ako aj apoštolovia) zo straty Ježiša – teda Boha. Samozrejme my sme až tak Pána nespoznali. Nestratili sme však už mnoho a mnohých? Jedine Boh nám umožní stretnutie so zosnulými. Tiež dáva možnosť návratu, ak sme niekoho stratili svojou vinou a bolí nás rozchod.

Každý má úžasnú šancu.

Ázijská študentka sa spýtala: „Čo by som mala z toho, keby som sa stala kresťankou?”

Kamarátka - kresťanka: „V každej situácií tvojho života by si vedela, že máš Otca, ktorý ťa miluje.”

Ona: „No to by bolo naozaj veľa.”

K tomu sme pozvaní.

Turkov, Dlhá 9.3.2023