Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Mt 28, 1-10

Veľký týždeň je veľmi bohatý na udalosti.

Dajú sa vyjadriť iba expresívnymi slovami ako: Zrada, zapretie, opustenie, justičná vražda, drvivá bolesť, agónia...

Asi pre každého bolo úľavou, že skončil Veľký piatok.

Pre Ježišových blízkych skončil stresujúco. Kde pochovať Ježišovo telo, ako urobiť aspoň nevyhnutné úkony pre uloženie tela...? Akcie preklenujú bolesť.

A nastala Biela sobota; Pre Židov najväčší sviatok počas ktorého nemohli takmer nič robiť, mali dokonca predpísaný počet krokov. A vtedy to prichádza; v tichosti, samote sa bolesť prediera z hĺbky srdca, paralyzuje myslenie, zviera dušu.

Čo jeho nepriatelia?

Predstavení národa sa tešili, že sa im podarilo sprevodiť Ježiša zo sveta. Ale pri jeho smrti sa diali zvláštne veci. Čo ak to nebola náhoda a Ježiš je predsa Mesiáš?! Bojovali s týmito výčitkami.

Pilát? Mal výčitky svedomia v osobe svoje manželky a mal o čom uvažovať. A iste bolo dusno v jeho okolí.

Luza kričiaca ukrižuj ho? Už nebola v dave, uvažovali. A bolo správne, že sme dali prednosť Barabášovi?

Barabáš? Iste uvažoval o nevine Ježiša. Vraj sa dal na pokánie.

Čo jeho priatelia?

Asi hlavná výčitka bola: Nemohli sme pre neho urobiť viac, nemohli sme sa ináč správať?

Niektorí, najmä ženy, sa snažia niečo konať. Preto, keď sa pominula sobota, na úsvite prvého dňa v týždni prišla Mária Magdaléna a iná Mária pozrieť hrob. Chceli dokončiť úpravu hrobu, mŕtveho tela.

Našli úľavu? Našli prázdny hrob. Vynorili sa ďalšie otázky, ale priamo s úsvitom, začala svitať aj nádej.

Čo Panna Mária?

Nie je pri hrobe, po zmŕtvychvstaní sa spomína iba ako modliaca sa v strede apoštolov. Tak ako bola tichá a bolestivá pod krížom, tak ostala aj na Bielu sobotu, aj v ďalších dňoch. Zdá sa, že ona mala stále nádej!

Čo my?

To je na dlho a na celý náš život. Pripomeňme si:

„Keď sa pominula sobota, na úsvite prvého dňa v týždni prišla Mária Magdaléna pozrieť hrob.“ Spolu s ňou poďme aj my. Ona predstavuje nás všetkých. Všetci sme z toho istého cesta. Nie sme o nič lepší. A hoci sme zlí vieme robiť aj dobré veci. Cítime sa vinní a chceme sa nejako ospravedlniť. Hľadáme možnosť ako vzdať poslednú úctu Ukrižovanému.

Ak sme sledovali Pána Ježiša v hrobe a skúmali sme, kto bol vinný za smrť Pána Ježiša, naše poznanie nás ohromilo: Nie len Pilát, Herodes, Kajfáš, Ananiáš, židovský ľud, ale my všetci. Tak ako hovorí prorok Izaiáš: „On pre náš znášal trest a jeho rany nás uzdravili". Dokiaľ človek nepochopí, že to naozaj naše hriechy pribili Pána Ježiša na kríž, dokonca, že to moje hriechy spôsobili jeho smrť, dovtedy neobjaví prameň kajúcnosti, ktorý každý kresťan potrebuje odhaliť.

Teda poďme radšej ďalej, odíďme spod kríža a hľadajme spolu so ženami, či pre nás neexistuje nejaká záchrana.

Keď však prichádzame ku hrobu vedení kajúcnosťou, počujme anjelovu výzvu: „Vy sa nebojte! Viem, že hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný." Vy sa nebojte, vy ktorí so slzami v očiach, hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný! Nebojte sa! Boh vás nestvoril ani pre trest, ani pre strach. Poznám vás! „Viem, že hľadáte Ježiša, ktorý bol ukrižovaný. Niet ho tu, lebo vstal z mŕtvych, ako povedal. Poďte, pozrite si miesto, kde ležal." Hrob je miestom smrti. Pán Ježiš v ňom nie je. On víťazí nad beznádejou, smrťou a zúfalstvom. Nie je tu, lebo hrob ho nemohol zadržať. Smrť nemohla premôcť Život. Poďte sa pozrieť, poďte si prezrieť miesto, kde ležal. Ubezpečte sa o tom svojimi očami, svojimi zmyslami, aby ste uverili. Stretnete sa s nim v Eucharistii!

Turzovka - vigília,8.4.2023