Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Sof 2,3;3,12-13, 1 Kor 1,26-31, Mt 5,1-12a 

Na gymnáziu nás v triede bolo jedenásť chlapcov.

Pred maturitou nás zobral triedny do kabinetu a vystrašene hovorí: Predvolali ma na stranícky výbor ONV, že tu mám kňazský seminár, vraj mnohí chcete študovať za kňazov. A viacerí skutočne chceli. Nakoniec som šiel do seminára ja a neskôr jeden spolužiak, ktorý emigroval do Ameriky a bol vysvätený dokonca v Nazarete.

Komunistickí ideológovia sa čudovali ako je to možné, že po rokoch ich propagandy sa hlásilo do seminára množstvo mladíkov. Tesne pred vysviackou prišiel do seminára minister so svojim tajomníkom a priznali, že urobili chybu keď nás toľkých prijali do seminára. Preto niektorých vyhodili a nás už nechajú, aby sme robili servis „starým tetkám“, ktorí robia na družstve, ale ináč už nebudeme potrební. Zostarol som, ten minister i tajomník už zomreli a už je tu tretia generácia „tetiek“, pre ktorých sme potrební.

Ako je to teraz? Na školách v našej farnosti je prihlásených takmer 100 % žiakov, väčšina ide na 1. sv. prijímanie, nejaká časť aj k birmovke a semináre sú poloprázdne. V seminári máme z Kysúc 2-3, v tom čase výše15. Náboženský život detí a mládeže je dosť chabý. Tí čo chodia do kostola sa takmer hanbia k tomu priznať.

Nezdá sa vám, že tu je nejaká sínusoida? Teda, hore-dole. Teraz v jednom gymnáziu, kde sa nik nehlási k náboženstvu, hovorili o hodnotách, ktoré chcú nasledovať. Jeden vyhlásil: „Páči sa mi horská reč.“ A to sú práve prečítané blahoslavenstva.

Prečo asi? Tak sa zdá, že sa nad tým zamyslel a uvedomil si, že to je úžasné! A to je pravda! Samozrejme, jedna lastovička leto nerobí, ale poukazuje to na spomínanú sínusoidu.

Nám sa môžu zdať, ako keby boli Blahoslavenstva mimo život – nereálne. Zoberme si napríklad: Blahoslavení ste, keď vás budú pre mňa potupovať a prenasledovať a všetko zlé na vás nepravdivo hovoriť; radujte sa a jasajte, lebo máte hojnú odmenu v nebi. Ale aj ďalšie. My sa cítime blažení v úplne niečom inom. Pán Ježiš všetko podložil životom. A každý svätec bol a je preto veľký, lebo každý realizoval niečo z blahoslavenstiev. Dnešné evanjelium sa číta na sviatok Všetkých svätých. Vždy si uvedomujeme, aké sú pravdivé.

Blahoslavenstva sú overené životom.

Možno poznáte vtipnú poviedku. Rybár prichádzal ráno k moru, vylovil pár rýb, prišla manželka zobrala ryby a čo ulovil išla predať na trh. Potom odpočíval na pláži.

Sledoval ho pár dní podnikateľ a hovorí mu: „Čo tu ležíte? Ste rybár, čo neberú?“ „Ale berú.“ „Tak čo nechytáte?“ „Však som už nachytal.“ „Ale ak budete chytať cez deň a keď berú, chytíte viac.“ „A prečo?“ „No budete mať viac peňazí.“ „No a prečo by som mal mať viac peňazí?“ „No, môžete si kúpiť čln a na ňom chytíte ešte viac.“ „A prečo?“ „Nuž, aby ste si potom mohli kúpiť rybársku loď, na nej chytíte ešte viac .“ „A prečo?“ „Potom si môžete už zariadiť aj nejakú továreň na spracovávanie rýb.“ „A prečo?“ „No, aby ste v nej mohli byť riaditeľom.“ „A prečo?“ „Potom mohli mať postarané o svoj život, ľahnúť si a odpočívať.“ „Však to práve robím aj teraz.“

Viete koľko by mal starosti, nervov, keby poslúchol radu podnikateľa?! Platí o ňom, blahoslavení chudobní? Možno je to aj o tom.

Sledoval som trochu predvolebnú kampaň v Čechách. Všimol som si tam Pavla Fischera, otca 4 detí, ktorý sa hlási k viere. Skončil na 4. mieste, ale možno sa mladší dožijete, že v najteistickejšom štáte v Európe (Vo svete: 1. Čína, 2. Japonsko, 3. Česká republika) bude prezidentom praktický kresťan.

To je tá sínusoida. Možno aj my na Slovensku budeme zodpovednejší – to je kresťanskejšími. Práve religiózne regióny volia nejako čudne!

Iste máte aj osobnú skúsenosť s blahoslavenstvami. Pokračujme v ich realizácii.

Skúsme toto dobrodružstvo života

Turzovka, 29.1.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1184-4-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1183-4-nedela-v-cezrocnom-obdobi-deti