Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Hab 1, 2 - 3; 2, 2 – 4, Tim 1, 6 - 8 . 13 – 14, Lk 17, 5 - 10

Pred rokmi bol v Holandskom Kesterene (pre nás nezvyklé - len 7. m nad morom!) medzi mestskými poslancami spor či na požiarnu zbrojnicu nainštalovať bleskozvod, alebo nie.

Veriaci Kalvíni boli proti. Prečo? Podľa nich to bolo proti viere v Božiu prozreteľnosť a prejav nedôvery voči Bohu!

Je to tá viera, ako horčičné zrnko, ktorú spomína Pán Ježiš v dnešnom evanjeliu: Keby ste mali vieru ako horčičné zrnko a povedali by ste tejto moruši: ‚Vytrhni sa aj s koreňom a presaď sa do mora,‘ poslúchla by vás“ ?

Ak viera rozkáže moruši a presadí sa do mora, prečo by nezabránila blesku udrieť do budovy. Za koho by sme hlasovali v mestskom zastupiteľstve v Kesterene?

Aj keď je odpoveď jednoduchá, pouvažujme nad tým. Boh povedal: Naplňte zem a podmaňte si ju! Neznamená to ničiť planétu Zem a budúcim pokoleniam zanechať smetisko neschopné života, ale aby nám slúžila. To je láska Stvoriteľa k ľuďom a jeho zámer. Podmaniť si – máme brať skôr v zmysle pochopiť (v Biblii to znamenalo dať meno). Pekne to vyjadril sv. František Assiský, ktorého si budeme pripomínať v utorok: Nikdy nesmieme túžiť dostať sa nad iných, ale skôr máme byť sluhami a poddanými každému ľudskému stvoreniu kvôli Bohu. A na všetkých, čo takto robia a vytrvajú až do konca, spočinie Pánov Duch a urobí si v nich stánok a príbytok a budú synmi nebeského Otca, ktorého skutky konajú a sú snúbencami, bratmi a matkami nášho Pána Ježiša Krista. Sv. František kvôli Bohu miluje každé stvorenie!

Ak rozumieme – aspoň trochu – blesku sme povinní urobiť bleskozvod. Ak sme chorí, musíme sa liečiť. Ak je pandémia, chránime sa dostupnými prostriedkami. Máme urobiť všetko, čo je v našich silách. Pekne to vyjadrili naši predkovia: Pomôž si človeče, aj Pán Boh ti pomôže!

Profesor v seminári nám to rukolapne vysvetlil: Ak babka chce, aby odišla mačka, nebude sa o to modliť, ale zoberie metlu a vyženie ju.

Je teda viera zbytočná? K čomu je dobrá?

Žijeme v dobe, keď si vieme veľa veci vysvetliť. Dnes človek dokáže veľa vytvoriť. Viera je k tomu, aby sme za to Bohu ďakovali a užívali svoj rozum – a ako som už naznačil aj svet - podľa Božích prikázaní. Vo všetkom je potrebné hovoriť: Sme neužitoční sluhovia. Na to zabúdame, chceme byť vládcami!

Tragédiou je, že dnešný človek si myslí, že keď niečo dokáže, že to môže aj urobiť. S technickým rastom človeka, nerastie aj mravný kódex a tým aj zodpovednosť. Za samozrejme berieme, že ukradnúť peňaženku je krádež. Ak sa hacker dostane do účtu iného a olúpi ho o peniaze, to považuje za šikovnosť. Hrabať sa v kabelke iného, považujeme za neslušné, dostať sa do jeho PC sa považuje za šikovnosť a mnohí sa tým vystatujú. Človek dokáže urobiť atómovú bombu, aj ju použije a vyhráža sa ňou... Letec ktorý ju zhodil by nevytiahol nôž na iného, ale dokáže zhodiť bombu na civilné obyvateľstvo a zabiť tisíce deti, mladých starých. Ten kto by sa možno rozplakal pri pohľade na trpiace dieťa, dokáže vyrobiť a požiť tabletku, ktorá zabije dieťa pod srdcom matky. A žena, ktorá keď vidí krv odpadáva, nešetri svoje dieťa a nechá ho rozštvrtiť. Vidíte tu nezmyselnosť?!

To je schopnosť a sloboda bez zodpovednosti. Mysliteľ Viktor Emanuel Frankel: Ak chce byť Amerika slobodná, nestačí jej postaviť sochu slobody. Slobodná bude ak si na druhom brehu postaví sochu zodpovednosti.

Vidíte na čo je viera? Nie k tomu, že nepotrebujeme bleskozvod, lieky! Je potrebná aby sme zvládli schopnosti, techniku, slobodu.

Habakuk v prvom čítaní: „Zvädne ten, kto nemá dušu priamu, ale spravodlivý bude žiť zo svojej viery.“

Po tieto dní išla a bude pokračovať relácia o prenasledovaných pre vieru. Spomíname na tých, ktorí v uplynulých rokoch trpeli za vieru a boli pre ňu väznení.

Z toho prostredia vzišla nasledujúca meditácia: Na väzenský dvor sa konečne dostali väzni. Tešili sa, že vidia oblohu, cítia vánok vetra, majú trochu pohybu. Jeden z nich bol zvlášť skľúčený. Nemal už ani telesných, ani duchovných síl. Ako pozrie pod nohy vidí v škáre betónu púpavu. Povie si: Toľko baganči tu šliape, samý betón a púpava sa tu uchytila. Musím to vydržať aj ja! K tomu je viera – dáva nádej.

Vedec môže presne predpovedať počasie a vyznať sa v ňom, ale môže mať depresie, fyzik nositeľ Nobelovej ceny môže byť smutný, svetový chemik osamelý. Najväčší boháč duchovne chudobný. Viera pomáha zvládať život! Spravodlivý žije z viery!

Takže nezneužívajme vieru na to, čo môžeme zvládnuť. Veriť v latinčine sa povie: credere. To znamená – dať srdce. Dať srdce Bohu i človeku. Viera tak otvára a vytvára priateľstvo s Bohom i človekom.

Turzovka, Turkov, 2.10.2022

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1048-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2317-27-nedela-v-cezrocnom-obdobi-19