Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Lk 15, 1-10

 Chlapci a dievčatá, kedy ste boli smutní a prečo? 

Kto v dnešnom evanjeliu bol smutný? Prečo bol pastier smutný? Prečo žena? Čo ich potešilo? - Našli stratenú ovečku, drachmu. Koho predstavuje pastier a žena? Kto je to tá ovečka, alebo drachma? 

Kedy sme stratení?

V Nitre sa stal tento príbeh:

Ferko, ako malý chlapec stratil otca. Bol z toho nešťastný. Starala sa o neho matka. Mala to ťažké. Musela chodiť do roboty, aby mali z čoho žiť. On bol dosť sám, potuloval sa vonku, nechcelo sa mu učiť a dostal sa medzi zlých kamarátov. Aj pofajčievali, mali značkové oblečenie, rodičia im dávali dosť peňazí a Ferko to nemal.

Ferko bol nevďačný voči matke.

Napríklad, niečo mu zabalila na desiatu a on: Toto mám jesť? A praštil to o zem. Matka žila skromne, nekupovala si drahé veci na seba, šetrila, aby zaplatila elektrinu, byt, mali čo jesť... Ušporila a kúpila synovi mobil, aby mal radosť.

Ferko ho síce nehodil o zem, ale povedal: Takýto strašný mobil nemá nik v škole. Ja sa ani neodvážim ho vytiahnuť, lebo všetci sa mi budú smiať, že mám takú šunku. Do neho nedostanem ani žiadne hry, videa, apky...

Matka bola smutná, skoro celú noc preplakala a nevedela, čo má so synom robiť. Veď ho mala tak rada!

Do roboty prišla uplakaná a nevyspatá. Pracovala ťažko, mali tam kožené zástery a keď išla popri nejakom stroji, ten ju zachytil za zásteru, padla na zem, udrela si hlavu a na mieste umrela.

Pohreb. Boli na ňom všetci robotníci z toho závodu. Mali ju radi, keďže bola obetavá. Obdivovali ju ako obetavo sa starala o syna.

Keď vkladali rakvu do hrobu, Ferko sa vrhol na ňu, objal a veľmi plakal. Hrobári museli prísť odtiahnuť mu ruky.

Ferko plakal, bol stratený...

Ako sa nájdeme?

 Modlíme sa:

Bratia a sestry, milé deti. Náš Boh, keďže je Nebeským Otcom je z nás smutný ak blúdime a sme stratení. Preto nás hľadá. Úprimne ho prosme, aby sme sa vrátili my i všetci blúdiaci. 

  1. Nebeský otec, pomôž nám i deťom na celom svete tak sa pripraviť na svätú spoveď, aby sme pocítili tvoju otcovskú lásku a dobrotu. 
  1. Nebeský otec, pomáhaj naším rodičom, učiteľom a kňazom, aby sa o nás tak starali, aby sme nezišli z cesty dobra. 
  1. Nebeský otec, vlož do sŕdc zlých ľudí ľútosť nad premárneným životom, aby sa vrátili k dobrému životu. 
  1. Nebeský otec, daj aby sme sa tešili, že si k nám taký dobrý, trpezlivý a odpúšťaš nám. 
  1. Nebeský otec, daj aby sme si v rodinách odpustili a žili v pokoji a láske. 

Nebeský Otče, ty si svoju lásku k nám prejavil tým, že si nám poslal svojho Syna Ježiša Krista, ktorý nás hľadal ako dobrý Pastier. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

Turzovka, 11.9.2022