Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Zjv 11, 19a; 12, 1-6a. 10a-c, 1 Kor 15, 20-27a, Lk 1, 39-56

Znalci ľudskej psychiky hovoria, že každý človek sa pýta: Čo z toho mám?

Je to pravda! Pozor - nie iba z pohľadu materiálnych vecí. Človek koná aj pre dobrý pocit, odmenu, uznanie, radosť z lásky... Žiaľ niekedy aj pre svoju slávu, veľkosť, aby mal moc. To je tragický prípad diktátorov. Vtedy hľadajú nepráve šťastie. Ozajstné šťastie je to, čo nám prináša stále šťastie, a neobmedzuje iných. Voláme to „spásu“. Večný, radostný život.

Ak si povieš, chcem byť spasený, tak hľadáš ozajstné šťastie pre seba. Nám sa spása zdá málo príťažlivá. Sv. Katarína Sienská: Videla som slávu raja. Trpím, že som ešte tu. Ľudia by radšej tisíckrát pretrpeli smrť akoby mali byť deň zatratení, keby o zatratení vedeli čo len trochu.

Najlepšie by nám tom mohla povedať Panna Mária. Vieme si predstaviť, že po odchode svojho Syna túžila byť s ním v nebi a túto radosť dosiahla.

Aké miesto má Panna Mária v snahe hľadania šťastia v našom živote? Nezabúdajme na príklad P. Márie. Pán Ježiš povedal: „Blahoslavení tí, čo počúvajú Božie slovo a zachovávajú ho. To Mária robila najmä po tom ako odpovedala anjelovi: Som služobnica Pána.

Mohli by sme povedať, že toto všetko Mária dosiahla preto, lebo dostala veľkú rolu. Herec Rudolf Deyl: Mnohí herci odišli, lebo dostávali malé úlohy. Čo ostali, vypracovali sa. Niet veľkých a malých úloh. Sú iba veľkí a malí herci. Nemusíme mať veľkú rolu Panny Márie, aby sme dosiahli šťastie.

Mária nám ponúka ideál, ktorý je v dnešnom svete veľmi potrebný. Ukazuje na možnosť byť v Božom kráľovstve, a že sa oplatí sa bojovať na jeho dosiahnutie.

Na pretekoch Girro de Itália jeden málo známy pretekár Matto Grosso prišiel s veľkým náskokom do rodnej dediny. Zoskočil z bicykla, pobozkal matku, a pretekal ďalej. Čo ho ťahalo? - matka. Malo by sa to povedať o každom z nás. Mária je našou motiváciou.

Čo mám z nasledovania Márie? Viac než som si myslel.

Dlhá, Turkov, 2022