Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Gn 18,20-32, Kol 2,12-14, Lk 11,1-13

Raz sa na ktoromsi mieste modlil. 

Keď skončil, povedal mu jeden z jeho učeníkov:

„Pane, nauč nás modliť sa, ako Ján naučil svojich učeníkov.“ 

Raz sa na ktoromsi mieste modlil – Ten, ktorý je živé Slovo večného Otca, hoci on sám žije v neustálom dialógu s tým, ktorý ho poslal, sa modlí v určitom čase a na určitom mieste, aby tomuto dialógu naučil aj nás, ktorí nikdy nemáme čas a nikde nenachádzame pokoj.

Pane, nauč nás modliť sa... – „Kto sa naučil modliť, naučil sa žiť“ (sv. Augustín). Znamená to teda – ako sa modlíš, tak žiješ a ako žiješ, tak sa modlíš. Často vyznávame: „Som roztržitý pri modlitbe“. Problémom však nie je roztržitosť v modlitbe. Ten spočíva niekde inde. Tak ako bolesť hrdla nie je nemocou samotnou, iba jej symptómom, tak je roztržitosť v modlitbe „iba“ príznakom oveľa hlbšej roztržitosti – roztržitosti a nesústredenosti života. Tak ako nestačí zmierniť bolesť, ale treba liečiť nemoc, tak nestačí usilovať sa iba o sústredenosť v modlitbe, ale treba sústrediť život.

Nauč nás modliť sa... = Nauč nás žiť. A naozaj. Keď si všimneme bližšie „modlitbu“, ktorú Ježiš „diktuje“ svojim učeníkom, zistíme, že to nie je len zoznam prosieb (ako sme zvyknutí), ale predovšetkým životný program – magna charta práv i záväzkov tých, ktorí:

-     žijú ako deti Otca,

-     vidia v druhých bratov a sestry,

-     vedia, že ich definitívny domov nie je na tomto kúsku zeme,

-     svojím životom oslavujú Boha,

-     nejde im o to, aby sa len oni mali „kráľovsky“, ale aby všetci žili ako v kráľovstve Božom,

-     vedia, že Božia vôľa je skutočné ľudské šťastie,

-     nečakajú na nebo niekde „tam hore“, ale vytvárajú ho už tu na zemi,

-     vidia v kúsku chleba dar a nie „povinný prídel“,

-     cítia Božie milosrdenstvo a dávajú ho pocítiť aj iným.

www.paulinky.cz

Pozrite tiež: https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/931-17-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2232-17-nedela-v-cezrocnom-obdobi-19