Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 43, 16-21, Flp 3,8-14, Jn 8, 1-11

"Žena, kde sú? Nik ťa neodsúdil?"

"Nik, Pane."

"Ani ja ťa neodsudzujem. Choď a už nehreš!"  Jn 8,1-11

 Kamenné tabule a kamenné srdcia

Sadol si a učil ich. - Nepíše sa, čo Ježiš učil. On sám je Učiteľom i učením. Kto prijíma jeho učenie, neprijíma súhrn informácií alebo predpisov, ale živú osobu, Boha, ktorý najvernejšie zjavuje svoju tvár vtedy, keď odpúšťa.

...ženu, pristihnutú pri cudzoložstve... postavili ju do prostriedku - Boh postavil do prostriedku rajskej záhrady strom života, ale odkedy had postavil do centra ľudskej pozornosti strom poznania dobra a zla, človek neustále stavia do prostriedku hriech. Až Kristov kríž je tým stromom života, ktorý je znovu postavený doprostred. Čo je stredobodom mojej pozornosti?

Prstom písal po zemi - Cirkevní otcovia Ambróz, Augustín i Hieronym spájajú Ježišove gesto s Jeremiášovým proroctvom: „Nádej Izraela, Pane, všetci, čo teba opustia, (...) budú zapísaní v zemi, lebo opustili prameň živých vôd, Pána." (Jer 17,13). 

A znovu sa zohol a písal po zemi. - Tak ako Boží prst vpísal Zákon do kamenných tabúľ, tak chce Ježiš vpísať zákon milosrdenstva do kamenných tabúľ ľudských sŕdc. Ale je ľahšie vpísať ho do kamennej dlažby než do sŕdc tých, ktorí svojimi prstami kŕčovite zvierajú kamene, aby ich po niekom hodili. A čo moje ruky...? Sú voľné, aby Pánovi podali srdce, nech doňho vpíše svoj Zákon, alebo kŕčovite zvierajú niečo iné...?

www.paulinky.cz

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/728-5-postna-nedela

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/2096-5-postna-nedela-19