Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 7,10-14 7, Hebr 10,4-10, Lk 1,26-38

Poznáme pojem Rodinné striebro.

Ide o niečo, čo si rodina váži, čoho sa nikdy nezriekne. Svojho času išla aj relácia s názvom Rodinné striebro. Autori v nej poukazovali na rôzne úseky z dejín národa, ktoré by sme si mali pripomínať, vracať sa k ním.

Cirkev dnešnú ráta Slávnosť Zvestovania Pána k rodinnému striebru. Táto udalosť zvestuje ľudstvu nové obzory. Dnes si pripomíname najradostnejšie zvestovanie: Boh navštívi túto zem.

Sme súčasťou toho veľkého príchodu Boha na našu zem. Dnešný deň je zároveň odpoveďou prečo tu má také popredné miesto Panna Mária. Ona sa oddala Bohu: Som služobnica Pána. Svätý pápež Ján Pavol II., veľký ctiteľ Panny Márie si dal heslo Totus tuus, Mária. Chcel celý patriť Márii a ako ona, aj Bohu.

Nie je to však jednoduché. Stretávame sa so zaujímavou situáciou, ktorá sa dá vyjadriť vetou: Anjel potom od nej odišiel. Mária bola naraz v ľudskej rovine, „bez Boha“ – aj keď zdanlivo. Veď Boh to zariadil s jej snúbencom, Jozefom, potom záchranu Dieťaťa pred Herodesom... Čo všetko musela prežiť! A aj „opustená Bohom“ dôverovala Bohu a zvládla život. A v tom bola veľkosť Márie.

Rovnako je to s ľudským rozmerom Cirkvi. Ježiš, Hlava Cirkvi, je tiež akoby vzdialený. Rovnako sa nám môže zdať, že Boh je vzdialený od sveta – najmä keď vidíme vojnové ťaženie. A môže sa nám zdať, že sa vzdialil Boh z nášho života.

Preto je potrebné chrániť si naše „rodinné striebro“ – Boh prišiel na našu zem, do nášho života a neopustil, ani neopúšťa nás!

 Dlhá, Turkov, 25.3.2022