Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 60,1-6, Ef 3,2-3 a. 5-6, Mt 2,1-12

Cirkev nám v modlitbe breviára na meditáciu pre dnešný deň ponúka tento text:

 Z Rečí svätého pápeža Leva Veľkého (Pán oznámil svoju spásu po celom svete)

Božia milosrdná prozreteľnosť sa rozhodla, že v plnosti času príde hynúcemu svetu na pomoc, a vopred rozhodla, že zachráni všetky národy v Kristovi.

Až raz jeden z nich, blahoslavený Abrahám, dostal prisľúbenie, že bude mať nespočetné potomstvo, ktoré sa nezrodí z telesného semena, ale z plodivej sily viery. Bolo prirovnané k množstvu hviezd, aby sa od otca všetkých národov očakávalo nie pozemské, ale nebeské pokolenie.

Nech vstúpia, nech vstúpia do rodiny patriarchov všetky národy a ako synovia prisľúbenia nech prijmú v Abrahámovom potomstve požehnanie, ktoré jeho synovia podľa tela odmietajú. Nech sa v troch mudrcoch klaňajú všetky národy Pôvodcovi vesmíru a Boh nech je známy nielen v Judei, ale na celom svete, aby všade „v Izraeli bolo jeho meno veľké“ (porov. Ž 76,2).

Milovaní, poučení o týchto tajomstvách Božej milosti oslavujme s pravou radosťou deň svojich prvotín a začiatok povolania pohanov. Vzdávajme vďaky milosrdnému Bohu, „ktorý nás urobil súcimi“, ako hovorí Apoštol, „mať účasť na podiele svätých vo svetle. On nás vytrhol z moci tmy a preniesol do kráľovstva svojho milovaného Syna“ (Kol 1,12-13); tak, ako prorokoval Izaiáš, „pohanský ľud, čo sedí vo tmách, uzrie veľké svetlo a nad tými, čo bývajú v krajine temnôt smrti, zažiari svetlo“ (Iz 9,1). A ten istý prorok hovorí o nich Pánovi: „Budú ťa vzývať národy, ktoré ťa nepoznali, národy, ktoré o tebe nevedeli, pribehnú k tebe.“ (Iz 55,5)

Tento deň „uvidel Abrahám a zaradoval sa“ (porov. Jn 8,56), keď poznal, že synovia jeho viery budú požehnaní v jeho potomkovi, v Kristovi, a keď videl, že sa pre svoju vieru stane otcom všetkých národov (porov. Rim 4,13-18). „Vzdal Bohu slávu pevne presvedčený, že Boh má moc aj splniť, čo prisľúbil.“ (Rim 4,20-21)

Dávid ospieval tento deň v žalmoch takto: „Všetky národy, ktoré si stvoril, prídu k tebe a budú sa ti klaňať, Pane, a tvoje meno oslavovať.“ (Ž 86,9) A inde: „Pán oznámil svoju spásu, pred očami pohanov vyjavil svoju spravodlivosť.“ (Ž 98,2)

My vieme, že toto sa uskutočnilo vtedy, keď hviezda vyvolala troch mudrcov z ich ďalekej krajiny a priviedla ich ku Kráľovi neba i zeme, aby ho poznali a aby sa mu klaňali. A jej služba je pre nás vzorom ochoty zo všetkých síl slúžiť tej milosti, ktorá volá všetkých ku Kristovi.

V tomto úsilí si musíte, milovaní, vzájomne pomáhať, aby ste v Božom kráľovstve, do ktorého sa vchádza pravou vierou a dobrými skutkami, žiarili ako synovia svetla: skrze nášho Pána Ježiša Krista, ktorý s Bohom Otcom a s Duchom Svätým žije a kraľuje po všetky veky vekov. Amen.

RESPONZÓRIUM

Toto je veľmi slávny deň, lebo sa zjavil Spasiteľ sveta; jeho predpovedali proroci, klaňali sa mu anjeli. * Mudrci uvideli jeho hviezdu, zaradovali sa a dali mu dary.

Posvätný deň nám zažiaril: poďte, národy, a klaňajte sa Pánovi. * Mudrci uvideli jeho hviezdu, zaradovali sa a dali mu dary.

Modlime sa

Bože, ty si dnešného dňa svetlom hviezdy zjavil svojho Syna národom; aj my sme ťa už spoznali svetlom viery a prosíme, priveď nás láskavo k sebe, aby sme vo večnej blaženosti mohli hľadieť na tvoju velebu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov.