Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Iz 53,10-11, Hebr 4,14-16, Mk 10,35-45

Včera v relácii SRO bola hosťom v relácii Dobré ráno Helena Kaliská.

Redaktorka sa jej pýtala, či jej nie je smutno, že pre šport sa zriekla rodiny a všetko obetovala športu. Odpovedala, že by klamala keby povedala, že jej rodina nechýba, lebo rodina je základ.

Každý človek uvažuje čomu dať prednosť, hľadá zmysel života, uvažuje kam nasmerovať svoj život. Jeho život sa stáva radostným až vtedy, keď nájde zmysel toho čo robí. Pokiaľ sa mu to nedarí, je nešťastný.

Tak to bolo vždy. Zmysel svojho života hľadali aj apoštoli. Rozhodli sa, že naplň života nájdu pri Ježišovi. Sústreďme sa dnes na dvoch z nich, na Zebedejových synov, Jána a Jakuba. Spolu so sv. Petrom patrili k „silnej trojke“ apoštolov.

Ján bol milovaným učeníkom Ježiša, on jediný z dvanástich apoštolov ostal pri Ježišovom kríži. Napísal aj jedno z Evanjelií a mystické zážitky s Ježišom napísal aj v knihe Zjavenia.

Jeho brat Jakub, prvý z apoštolov položil život za Ježiša v roku 42 počas vlády Herodesa. Ako hovorí tradícia, došiel s Ježišovým učením až do Španielska. V Compostelle si uctievajú jeho hrob a je hlavným patrónom mesta.

Obidvaja bratia museli mať ostrú povahu, keď ich evanjelium nazýva „synmi hromu”. My sme však dnes nepočuli o Jánovi a Jakubovi to, čím sa stali neskôr. Počuli sme, že oni si zmysel života, svoju „službu“ Ježišovi predstavovali úplne ináč. V tejto etape života a ich poznania Ježiša túžili po tom, aby pri ňom získali významné spoločenské postavenie. Dnešnými slovami by sme mohli povedať, že chceli byť ministrami. V tejto chvíli vidia zmysel svojho života vo svetskej sláve. Ježiš sa ich prianiu „byť vysoko“ nevysmieva. Vážne ich ale upozorňuje, že pri ňom ich čaká iná kariéra, iný zmysel života. Ak chcú byť jeho ministrami musia ísť tou istou cestou ako ide on: cestou kríža a služby blížnemu. Ježiš vložil do nich nádej a nesklamal sa. Bratia Ježišovu cestu prijali.

Aj k nášmu životu patrili a patria sny. Spomeňme si, čo všetko sme chceli v živote dokázať a čo všetko sme dokázali a ako sa často naše plány a túžby zmenili. Od detskej túžby lietať vo vesmíre, cez túžby mladosti byť šťastní, zamilovaní, mať krásnu rodinu, až cez túžby dospelého človeka, niečo v tomto svete dosiahnuť, niečo mať, niečo znamenať. Túžba, aby nás iní rešpektovali, brali vážne a azda aj obdivovali. Možno sa to niekomu splnilo, možno nie.

Predsa však, rozhodujúca chvíľa v živote neprišla vtedy, keď sme niečo dosiahli, ale vtedy, keď sme sa rozhodli, či budeme žiť len pre seba, alebo budeme žiť pre iných. Či budeme v živote hľadať len svoje šťastie, alebo aj šťastie iných. Či sa budeme obetovať len pre vlastný úspech, alebo sa obetujeme pre úspech druhých.

Takáto chvíľa musela prísť v živote muža, ktorý má vlastnú rodinu. Budem žiť pre svoju rodinu, alebo rodina tu bude pre mňa? Od jeho odpovede záviselo, či sa stane egoista alebo milujúci otec a manžel. Od toho záleží aj šťastie rodiny!

Podobná chvíľa príde aj v živote ženy a matky. Žijem v rodine preto, aby som slúžila láske, alebo preto, aby slúžili mne? Budem sa venovať deťom, alebo svoje kráse? Milujem svojho muža preto lebo je navždy mojím, aj v šťastí aj v nešťastí, alebo len preto, že už nič iné mi neostáva?

Takéto otázky si musí položiť aj kňaz. Chcem tu byť pre veriacich, alebo veriaci sú tu pre mňa? Chcem sa rozdávať, alebo len prijímať?

Takéto chvíle prežíva napríklad aj podnikateľ, ktorý sa musí rozhodnúť, či podniká preto, že podnikanie mu prináša radosť – áno, aj primeraný zisk, či dá prácu iným, pomôže, alebo len preto, aby ožobračoval iných? Nemôže byť šťastný ak ožobračuje iných a sám žije v luxuse!

Nie je naozaj v živote dôležité, či sa nám splnia naše plány, dôležitejšie je uveriť a prijať pravdu, že môj život má len vtedy zmysel, ako ho žijem pre iných.

Máme len jeden život, ktorý nám dal Boh a ktorý musíme nielen prijať, ale tešiť sa z neho. Možno ten život nie je ľahký. Je však náš a sme zaň zodpovední. Iný život už nedostaneme. Snažme sa mu dať taký zmysel, ako nám ponúka Ježiš. Žime pre iných. Prečo? Život nám dal Boh - Stvoriteľ z lásky. Ono naplánoval to najlepšie pre nás. To, že sme sa narodili v daný dátum, u svojich rodičov, do tejto doby..., je tá najlepšia životná šanca. Akonáhle nie sme spokojní so sebou, svojim životom, urážame Tvorcu. Ak sme si niečo v živote pokazili – a možno je toho veľa, treba to napraviť. Boh nám dáva šancu.

Uvedomil si to aj Miki Lauda. Keď pri pretekoch začal horieť monopost jednému kolegovi nezastavil a povedal, že nie je hasič, ale pretekár. Keď on mal haváriu a horela mu formula pomohol mu kolega. Po čase napísal: Nie je cieľom života víťaziť v pretekoch. Možno si to uvedomil.

Ľudia budú vždy hľadať zmysel života. Toto hľadanie má však cenu len vtedy, ak svoj zmysel života nájdem natrvalo. Dnes nás Ježiš poučil, kedy náš život bude mať trvalý zmysel.

Turzovka, Turkov 17.10.2021

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/539-29-nedela-v-cezrocnom-obdobi-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-v-nedele-a-sviatky/1899-29-nedela-v-cezrocnom-obdobi-18